Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Профилактиката на щитовидната жлеза е от основна важност

Казват, че проблемите с щитовидната W жлеза започват поради недостига на йод. Нуж-Ш   но ли е той да се приема за профилактика, поточно препарати със съдържание на йод? А може ли излишъкът от йод да бъде вреден за организма?

Марин Петров – Велинград

Много е важно в какъв регион живее човек. Обаче потребността от йод зависи не само от района на местоживеене, но и от възрастта и физиологичното състояние на човека. Така например жените по време на бременност и кърмене трябва да приемат йодни препарати, за да може детето да се роди здраво, да се разбива и расте нормално. Нужно е и юношите да приемат такива препарати в периода на половото съзряване.

А когато човек вече е минал тези периоди и е здрав, за профилактика може да ползва йодирана сол вместо обикновена. Но трябва да запомните, че с нея може да се солят само готовите ястия, защото при термично обработване йодът се изпарява. Препоръчват се и продукти, съдържащи йод – морски водорасли, другите морски продукти като калмари, скариди, риба. Също така цвекло, пипер, фурми, киви.

Не може на око да се каже дали е нужно да се приемат допълнително йодосъдържащи препарати за профилактика. Трябва да се консултирате с ендокринолог и тогава. Само той може да подбере подходящия за вас препарат, както и нужната доза. Защото йодните препарати са противопоказани при някои заболявания на щитовидната жлеза и за хора над 50 години.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *