Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вижте защо хроничните възпаления са рисков фактор за сърцето

Хроничните възпаления са имунната реакция при наднормено тегло, остаряването, заседналия начин на живот,  занемарената лична хигиена, остатъчните инфекции и стреса, когато се атакуват клетките, които иначе имунната система има намерение да спаси

vazpalenie-1

Ако си порежете палеца, докато режете хляб, ако си ударите пръста на вратата на колата или си изгорите небцето с горещо кафе, организмът ви ще реагира. Реакцията на тялото към нараняване е затопляне, зачервяване и чувствителност на мястото, с други думи – възпаление. Това не е знак за слабост; възпалението е находчив начин на защита, осигурена от имунната ви система с цел бързо възстановяване на телесните тъкани или прогонване на неканени гости (микроби, чужди тела или токсини), преди те да се превърнат в заплаха.

Всяка „атака“ на организма ви – от порязванията и нараняванията до бактериалните и вирусните инфекции – отприщва тази реакция, която е еволюирала милиони години. Защитните механизми са задействани, когато забележите признаците на възпаление – гореща, зачервена и чувствителна зона. Това, което не виждате, се случва вътре. Една армия от унищожители, наречени макрофаги, Т-клетки и клетки, естествени унищожители на чужди агенти, поглъща и избива микробите и всякакви други чужди за организма частици, като същевременно няколко ескадрили на молекулярната „пътна полиция“ контролират работата на имунната система.

Възпалението винаги е било част от оздравителния процес при хората, но тази невероятна система може би върши работата си прекалено добре за човека на XXI в. Не са проблем кратките епизоди на възпаление, когато организмът се справя с някаква инфекция или с порязването от бръснач за ден-два. Днес за заплаха се смята тази възпалителна реакция, която не може да се „самоизключи“. Хроничните възпаления са имунната реакция при наднормено тегло, остаряването, заседналия начин на живот,  занемарената лична хигиена, остатъчните инфекции и стреса, когато се атакуват клетките, които иначе имунната система има намерение да спаси. В резултат клетките са непрекъснато подложени на въздействието на хормоните на имунната система.

Новите проучвания сочат, че тези хормони спомагат за образуването на атеросклеротичните плаки – мастните отлагания по артериалните стени. Хормоните предизвикват и „пукането“ на плаката, при което се стига до изливането на лепкавата й маса в кръвта и се образува съсирек, блокиращ дадена коронарна артерия и по този начин водещ до умъртвяването на част от сърдечния мускул. Ако възпалителната активност е висока, това може да доведе до два или дори четири пъти по-висок риск за сърцето.

Изследователите отдавна знаят, че възпалителният процес играе ключова роля при заболявания като бронхиална астма, ревматоиден артрит, множествена склероза и възпалителни заболявания на червата, например болестта на Крон. Британската кардиологична фондация призова да се направят големи клинични проучвания, за да се установи точният процес, отключващ възпалителната реакция на организма, и начинът, по който той реагира на уврежданията на кръвоносните съдове. Неотдавнашни проучвания на Медицинската академия в Харвард разкриват, че един от показателите на възпалителния процес – молекула на имунната система, позната като С-реактивен протеин (CRP) – е дори по-добро средство за предсказване на сърдечносъдово заболяване от високия холестерол. То може да помогне да се открие кои хора с добри нива на холестерол са все пак застрашени от инфаркт.

Началото на възпалението

Как може имунната система на организма да се обърне срещу вас по този начин? Точно както противопожарната аларма се задейства от парата при готвене или от душа, така и възпалителните процеси се отключват от фактори като тютюнопушене, наличие на много коремни тлъстини, прехранване, неправилно хранене, липса на спорт или може би дори от ежедневния стрес в претъпкания градски транспорт.

Британската кардиологична фондация твърди, че бактериалните инфекции от Chlamydia pneumoniae и Helicobacter pylori могат да допринесат за или дори да предизвикат възпалителния процес. Сред другите вероятни причини са тютюнопушенето, не- лекуваният диабет, високото кръвно налягане и повишените нива на холестерола. Възпалителната реакция се задейства и от привидно безобидни инфекции като възпаление на венците или цистит. Също така с увеличаването на продължителността на живота телесните ни тъкани са изложени на все повече вредни фактори. Следва подробен преглед на основните съвременни катализатори на хроничния възпалителен процес.

vazpal-fast foodБързо хранене

Ястие, богато на мазнини и калории, има разрушително възпалително действие върху сърдечносъдовата система. Това е така, защото нивото на опасните мазнини, които циркулират в кръвта, е мно го по-високо от нормалното най-малко 3 часа след приема на подобна храна. Състоянието се нарича постпрандиална хиперлипидемия. Така че редовните посещения на вериги за бързо хранене могат да доведат до високо ниво на възпалителна активност за неопределено време.

Коремни или централни тлъстини

Някои учени описват мастните клетки като „помпички за хормони“. Сред веществата, които те изхвърлят в кръвта, са цитокините – инфламаторни протеини, контролиращи възпалителния процес.

Окислени LDL (ЛНП)

Когато молекулите „лош“ холестерол срещнат вредните активни молекули, познати като свободни радикали (свързани с фактори като тютюнопушенето), в кръвта става химична реакция, която има значение за по-лесното натрупване на „лошия“ холестерол в артериалните стени. Там се задейства възпалителен процес, спомагащ образуването на плака, изградена от холестерол, клетки на имунната система и други вещества. След това възпалението води до разрушаване на влакнестата обвивка, която обикновено изолира плаката от кръвта. Има много голяма вероятност тази „нагорещена плака“ да избухне и да изхвърли в кръвта вещества, които водят до бързо образуване на съсирек и в крайна сметка – до инфаркт или инсулт.

Остатъчни, хронични инфекции

Бронхитите, херпес симплекс, възпалението на венците, бактерии като Chlamydia pneumoniae и Helicobacter pylori (втората – отговорна за повечето случаи на стомашна язва) са свързани с възпалителна реакция, при която в кръвта постъпват редица инфламаторни вещества. Може и да не го осъзнаваме, но повечето от нас живеят дълго време с „малки“ инфекции и понеже те не се проявяват с много тревожни симптоми, не ги лекуваме. Това откритие накара кардиолозите да използват антибиотици в малки дози, за да понижат риска от заболявания на сърцето.

Стрес и тревожност

Адреналинът, кортизолът и другите хормони на стреса могат да отключат възпаление. Хроничният стрес понякога уврежда способността на организма да се справя с възпалителните процеси.

Предпочитането на дивана пред разходката

Хората, които редовно правят упражнения, имат по-ниска концентрация на С-реактивен протеин (CRP) в кръвта.

Приемът на вредни мазнини

„Добрите“ мазнини, които се съдържат в ядките, маслото от ленено семе, рибеното масло (в сьомгата и таблетките рибено масло), са богати на омега-3 мастни киселини и помагат за изграждането на еикозаноидите, регулиращи възпалителните процеси. Хората трябва да приемат повече омега-3 мастни киселини.

Прекалено много трансмазнини

Хидрогенираните индустриални мазнини, които редовно се използват в бисквитите, пайовете и сладкишите, пречат на способността на организма да образува и използва „добрите“ мазнини.

vazpal-plod zelen4ukНедостатъчно плодове и зеленчуци

Ако спестявате на организма си плодовете и зеленчуците, ще го лишите от антиоксиданти. Антиоксидантите, каквито са витамин С и каротиноидите в пресните плодове и зеленчуци, могат да неутрализират вредните възпалителни ефекти на нестабилните свободни радикали.

Какво трябва да знаете

Хроничното възпаление е налице, когато мощните защитни механизми на имунната система се задействат и останат активни. Лекарите са открили много фактори, способни да причинят хро- нично възпаление на артериалните стени – банални инфекции като възпаление на венците, или бактерията на стомашната язва Helicobacter pylori, вещества, които се освобождават в резултат на излишните коремни тлъстини, процесът на стареене.

КАК СЕ ПОЯВЯВА

Хроничните възпаления са опасни за сърцето, защото допринасят за образуването на артериалните плаки. Ето как се случва това. Когато инфламаторните вещества се сблъскат с частици „лош“ холестерол в артериалните стени, те привличат макрофаги, които да унищожат нежелания холестерол. Страничните продукти от тази атака са окислени клетки (окислени частици „лош“ холестерол), които формират основата на плаката. С нарастването на плаката се образува плътна, влакнеста обвивка, но инфламаторните съединения могат да отслабят тази предпазна клапа и да я направят податлива на разкъсване, което понякога води до „спукване“ на 6 плаката в кръвта. Други инфламаторни вещества активират кръвосъсирващата система и ако са постоянни, хроничните възпаления водят до системно захранване на кръвта с тези съединения, което може да предизвика инфаркт.

КАКВО Е НОВОТО

Предвидимост на риска

Връзката между хроничните възпаления и сърдечносъдовите заболявания е открита едва в последните няколко години. Сега знаем, че наличието на хронично възпаление дава възможност на лекарите да определят рисковите пациенти, застрашени от инфаркт, сред тези с близки до нормалните нива холестерол.

КАК ДА ГО ОТКРИЕМ

Лекарите използват кръвен тест за определяне на С-реактивен протеин (CRP). Във Великобритания този високочувствителен тест бързо се превръща в рутинна част от комплексната грижа за сърцето.

СТАНДАРТНИ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ

Досега не са открити лекарства за хроничното възпаление, въпреки че статините, бета-блокерите и аспиринът в ниски дози имат противовъзпалителен ефект. Лекарите проверяват също така дали продължителният прием на антибиотици в малки дози е подходящ за хора с остатъчни и упорити инфекции.

ПРИЛОЖИМОСТ НА САМОЛЕЧЕНИЕ

Висока при повечето хора, но само ако се грижите цялостно за организма си. Например редовното миене на зъбите и употребата на конци за почистването им е важна стъпка за предотвратяването на възпаление на венците. Доброто храносмилане играе важна роля за намаляването на количеството бактерии, причиняващи язва. Добра идея е и да се опитате да редуцирате коремните тлъстини и да приемате повече омега-3 мастни киселини, които спират възпалението (съдържат се в сладководната риба, например сьомга, и в ядките, лененото масло и хранителните добавки с рибено масло).

Какъв е рискът за вас?

С-реактивният протеин (CRP) е молекула на имунната система, произвеждаща се от черния дроб при възникване на възпаление в която и да е част на тялото. Във Великобритания измерването на CRP се предлага като начин за определяне на риска от инфаркт или други сърдечни заболявания при здрави хора, но все още не е широко разпространена практика.

Засега няма консенсус по въпроса кога и при кого точно трябва да се използва тестът. CRP е един от няколкото маркера, изисквани за създаването на сърдечносъдов (сърце и кръвоносни съдове) рисков профил и често се определя заедно с нивата на кръвните липиди (мазнините), на холестерола и триглицеридите. Някои специалисти твърдят, че най-добрият начин за определяне на риска е комбинирането на тест, който ясно показва наличието на възпалителен процес (какъвто е CRP), и теста за холестерол. Според теорията нивото на „лошия“ холестерол показва тежестта на атеросклерозата, плаките, които запушват артериите, a CRP тестът определя каква е вероятността плаката да се „спука“ и да се образува опасен кръвен съсирек.

Вече се използва една разновидност на CRP теста, която измерва възпалителната активност при болести като ревматоиден артрит, но тя не е достатъчно прецизна, за да предскаже риска от инфаркт.

НИВО НА CRP (мг/л)      – РИСК

под 1  –                  нисък

между 1-3     –        среден

над 3  –                  висок

Хората, които редовно правят упражнения, имат по-ниска концентрация на С-реактивен протеин (CRP) в кръвта.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *