Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При холецистит се налага специален хранителен режим

Здравейте, отново се обръщам към вас за помощ, но този път е заради баща ми. Той в момента е в болница. Това му е вторият престой за един месец. Първият беше с диагноза субилеус. т.е. частична чревна непроходимост. Уж се преодоля, но когато се прибра в къщи, се чувстваше много зле, непрекъснато му се гадеше, имаше чувството, че храната се връща почти до гърлото му и го пари. Приеха го пак и след куп изследвания се установиха камъни в бъбреците, креатинът и уреята бяха три пъти завишени, установи се и хроничен обострен холецистит и песъчинки в жлъчката. Възможно ли е това гадене и оригване да се дължи на жлъчката и как се лекува? Ши е от холецистита? Каква диета трябва да спазва при наличието на такива заболявания?

Анелия Христова – Сливен

Основните причини за холецистита (възпаление­то на жлъчния мехур) се крият в хранителните навици и начина на живот на съвременния човек. В менюто му Все по-често присъстват животински мазнини, захар, а консумацията на продукти, богати на рас­тителни влакна – плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, е сведена до минимум. Понижената физическа активност също влияе негативно върху процеса на освобождаване на жлъчния сок от жлъчния мехур, което от своя страна предизвиква възпалителния процес. Често болните от холецистит възлагат големи надежди на лекарствените препарати и пре­небрегват диетичния режим на хранене. А жлъчният сок се отделя само след хранене. Специалистите са категорични, че честото похапване, но в строго установени часове, нормализира дейността на жлъч­ката и помага за изхвърлянето на микроорганизми, които биха могли да провокират обостряне на въз­палителния процес.

Диетичното хранене при холецистит включва оптимално съотношение между белтъчините от животински и растителен произход. Източници на пълноценни животински белтъчини са немазното и птичето месо, изварата и другите млечни продукти. Яйцата имат изразено жлъчегонно действие. Но те не се препоръчват при камъни в жлъчката или по време на обостряне на възпалителния процес, за да не се предизвика пристъп на чернодробни колики и да не се усили болката.

Растителните белтъчини влизат в състава на плодовете, зеленчуците и хлебните продукти.

В менюто задължително трябва да присъстват моркови, картофи, краставици, цвекло, тиквички, зеле, патладжани, домати и растителна целулоза. Важно е да се знае, че плодовете и зеленчуците пре­дотвратяват запека, който често съпътства холе­цистита. Жлъчегонното действие на зеленчуците се засилва, ако са подправени с растително масло, което не е подлагано на термично обработване. Ако растителното масло добре се приема от организма, препоръчително е да се пият по 1-2 супени лъжици преди хранене.

Налага се ограничаване на мазнините – около 60-70 грама дневно. Храната трябва да е богата на витамини! Особено важно значение има витамин А. Необходимо е продуктите да се обработват чрез варене, на пара, печене или задушаване.

Материалът е от в-к „Доктор”


Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *