Главоболието може да бъде различни видове

Съществуват 3 типа пър­вично главоболие – тензионно главоболие, мигрена и кластърно главоболие. Тензионното гла­воболие е най-често срещаното първично главоболие, често за­почващо обикновено в средната възраст и се свързва със стреса, тревожността и депресията, характерни за тази възраст.

Кластърното главоболие се появява всекидневно за период от седмици, понякога месеци и може да изчезне и отново да се появи през същия сезон на следващата година.

Вторичното главоболие е свързано с редица болести, като например повишено ар­териално налягане, мозъчно­съдова болест, травми или тумори в главата, инфекции, метаболитни нарушения (заха­рен диабет, тиреотоксикоза) и други. Болките в главата може да са резултат и от очни или ушни увреждания, засягане на зъбите, възпаление на синусите, които трябва да бъдат диагно­стицирани и лекувани. Приемът на определени лекарства също може да предизвика главоболие като страничен ефект.

ВНИМАНИЕ!

Понякога кластърното главоболие се проявява и при жените, но 10 пъти по-рядко от мъжете. Освен кластърното, друго чисто мъжко главоболие е оргазменото главоболие, причинено от рязкото падане и повишаване на кръвното налягане, което може да възникне и в пика на сексуалната възбуда. За щастие, този вид доброка­чествено главоболие не се среща често и се лекува успешно.

КАК ДА СЕ ТЕСТВАТЕ САМИ

Пет характеристики на кла­стърното главоболие:

  • Бързо развитие с дости­гане на максимално изразяване на главоболието за около 10-15 минути.
  • Пристъпи, които се по­явяват главно през нощта по време на сън.
  • Двигателна възбуда – не­възможността да останете В състояние на покой: по време на пристъпа страдащите се разхождат или седят, заемайки такова положение, което им осигурява максимално облекче­ние. Болните стенат, плачат, крещят.
  • Болката засяга само една­та страна.
  • Усещане за силна умора и опустошение след пристъпа.

 Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *