Депресията причинява …артрит?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Депресията обикновено се коментира само като проблем от психологическо естество. Това нарушение на здравето обаче се отразява и в чисто физиологичен план.

depШвейцарски учени доказаха след широкомащабно проучване, че депресията причинява физически заболявания. Проектът е изпълняван с участието на хора на възраст над 15 години, уточняват от medikforum.ru. В него са били обхванати над 14 500 доброволци. Резултатите показват корелации между депресивния синдром и заболявания като артрит и артроза.

Специалистите са публикували обобщенията и изводите си в списание Frontiers in Public Health. Доказано е, че депресията увеличава риска от споменатите и още други дегенеративни възпалителни процеси в ставите. Според учените механизмът, по който това се случва, е следният: депресията въздейства върху емоционалното и психическото състояние на човека, като го лишава от мотивация да се занимава със спорт. Прави го пасивен и склонен да води неактивен живот. Последното косвено провокира проблеми със ставите.

Швейцарските учени вече са обявили, че продължават да изследват въздействието на депресиите върху физическото състояние и възможните болестни отклонения. Според експертите това е перспективна посока на проучванията, тъй като всяка година по света диагноза депресия се поставя на повече от 350 милиона души.
Не е маловажно да се напомни, че в по-стари научни изследвания вече е открита връзка между депресиите и инсултите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *