ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Митове и истини за кариеса

В тази статия ще говорим за най-популярните митове и факти за кариесите,  как да ги предотвратим и лекуваме.

karies-1Захарта – главната причина за зъбния кариес

Мит, но това е почти факт.

В действителност, киселината, получена от бактериите в устата е причина за зъбния кариес. Основна причина за производството на тази киселина е използването на въглехидрати (захар). Оризът, картофите, хлябът, плодовете и зеленчуците – също съдържат въглехидрати.

След като киселината разяде зъба, за бактериите се появява уютна дупка, където те се установяват, особено ако вашата четка за зъби или конеца не могат да стигнан до там. Бактериите продължават да усвояват въглехидрати и произвеждат киселини, кариесът се увеличава. Използването на подходяща паста за зъби е задължително и трябва да се мият зъбите старателно след всяко хранене.

Въздействието от киселинните храни като лимони, предизвикват кариес

Факт. Киселите храни като лимони, цитрусови сокове или безалкохолни напитки не предизвикват кариес, но те са опасни за емайла.

Киселината уврежда емайла и отслабва зъбите. Когато емайлът е много по-тънък, то вече и основната дентина е нарушена и е податлива на кариес.

Децата е по-вероятно да страдат от кариес, отколкото възрастните

Мит. Кариесът при децата намалява наполовина през последните 20 години.

При по-възрастните кариесите са повече. Една от причините е, че някои лекарства правят много суха устата, а слюнката е от жизненоважно значение в борбата срещу кариесите, защото тя помага за неутрализиране на киселините и има дезинфекционни свойства, премахва бактериите и помага за изчистване на храната, полепнала по зъбите.

Нанасянето на аспирин в зъба може да ви отърве от зъбобол

Мит. Поглъщането на аспирина намалява зъбобола – това е факт. Но поставянето на аспирина върху засегнатия участък не е най-добрата идея, защото таблетката е с кисела среда и поставена в непосредствена близост до зъба, само увеличава болката и в най-лошия случай това може да доведе до абсцес.

Всички пломби трябва да се сменят

Мит. Амалгамните или композитните пломби трябва да се променят само ако те са счупени или ако разпадът на зъба излиза извън техните граници. Ако нямате такъв проблем, можете да изкарате с една пломба през целия си живот.

Продължение …

 

10 храни за здрави зъби и венци

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *