ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спанакът подмладява мозъка с 11 години

Консумацията на спанак и други листни зеленчуци може да подмлади мозъка с до 11 години. Това твърдят американски учени от Rush University в Чикаго.

zeleЛистните зеленчуци са известни отдавна с многото ползи за човешкото здраве, припомнят от medikforum.ru. Дори само една зелена порция дневно е в състояние да предотврати развитието на деменция. Изследователите от Чикаго твърдят това, след като са наблюдавали храненето на 950 възрастни в продължение на две до десет години. Средната възраст на доброволците-участници в експеримента е 81 години. Всички те са направили 19 теста, оценяващи как функционира главният им мозък.

Оказва се, че ако хора на такава възраст похапват листни зеленчуци, опасността от проблеми с паметта и концентрацията намалява двойно. Тази зависимост се проявява независимо от образование, физически натоварвания и обремененост на фамилната история с деменции. Средно мозъкът на хората, които редовно похапват листни зеленчуци, е по-млад с 11 години от характеристиката по документ.

Какво е обяснението? Според авторите на изследването този тип хранене осигурява на организма висока концентрация на витамини, по-точно витамин К, лутеин, бета каротин и фолиева киселина. Не е доказано все още, че спанакът лекува Алцхаймер, но със сигурност рискът да се разболеем става по-малък.

Никой не би се изненадал от повторното доказване на старата теза, че спанакът увеличава мускулната сила. Това аргументирано доказване се дължи на шведски научен екип.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *