Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Астматик: Инхалаторът винаги ми улеснява дишането!

„По време на астматичен пристъп ми е изключително трудно да вдишвам и издишвам, което води до влудяващо хриптене и свирене с всяко поемане и изпускане на въздуха. Белите ми дробове са като лепкави и все едно въздухът си пробива път с огромни усилия, за да излезе. Когато си намери пролука, често се получава освобождаване на секрет, затова имам постоянна нужда да кашлям и да прочиствам гърлото си. Понякога ми се струва, че въздухът е като шкурка и действително стърже по дробовете ми. Не зная дали е реално или психологически обусловено, но по време на пристъпа незабавно се появява чувство, че сякаш не поемам необходимото количество кислород и ме обхваща съпътстваща паника. В този момент единствената мисъл в главата ми е да се добера до инхалатора си, който веднага улеснява дишането.“

Дан Мур, 33 г., програмист, Манчестър

Както Дан и други страдащи от астма го описват, пристъпът наистина задушава хората. Ето защо древногръцките лекари използвали думата „астма“ със значение „задъхване“, за да опишат недостига на въздух. Проблемът е не само във факта, че в дробовете не постъпва достатъчно въздух, а че те са така възпалени и в спазъм, че човек не е в състояние да издиша astma1въздуха, който е вътре в тях.

Астмата е позната от Древността и още през XII в. Мозес Маймонидес, уважаван равин, философ и лечител, практикувал в кралските дворци в Египет и Сирия, е написал доклад за нея. Някои от препоръките му са следните: умерено хранене, пиене, спане и сексуална активност, избягване на замърсената градска среда и като специфичен лек – пилешка супа. Един нелош съвет, като се има предвид, че инхалаторите и противовъзпалителните медикаменти не са съществували по онова време.

След около 800 години начините за лечение са вече по-изтънчени, но въпреки това болестта остава загадка. Днес идентифицирането на причинителя (или причинителите) на астмата е също толкова трудно, колкото и надуването на балон от болния по време на пристъп. Именно поради това и заради факта, че е възможно симптомите да наподобяват тези при други заболявания, лекарите доста често не диагностицират правилно състоянието. Може да се заблудят например, че става въпрос за хроничен бронхит, пневмония или хиперактивни бели дробове, а това забавя правилното лечение.

Объркването се дължи и на самото заболяване. За разлика от болести с едно-единствено и ясно изразено проявление като варицелата например, астмата има много форми, причинени от различни фактори, които обаче провокират сходни реакции на белите дробове.

лула инхалатор
Лула инхалатор с хималайска сол помага при астма

Казано накратко, астмата е заболяване, при което дихателните пътища в белите дробове стават свръхчувствителни към един или повече дразнители. Когато са изложени на влиянието им, въздушните проходи се стесняват, лигавицата на бронхиалните тръби се подува и се увеличава производството на секрети, което възпрепятства преминаването на въздуха вътре и извън белите дробове. Честите пристъпи причиняват трайно увреждане и застрашават функционирането на дробовете. Преди 50 години лекарите са смятали астмата за заболяване на гладката мускулатура, обгръщаща дихателните пътища в белите дробове. Проблемът според тях водел до мускулни спазми, стесняване на въздушния просвет и ограничаване притока на въздух. Като причинители били посочвани алергените, замърсителите във въздуха, спортуването, цигареният дим и студеният въздух. Тъй като пристъпите се появявали и отшумявали във времето и минавали след лечение, астмата се разглеждала като болест с приливи и отливи, която се нуждаела от минимална терапия между отделните си проявления. Когато било открито, че стероидните таблетки, а по-късно и стероидните инхалатори подобрявали състоянието, било направено заключението, че астмата е възпалително заболяване, което в последните десетилетия е станало по-разпространено и по-опасно. Лекарите днес знаят, че то е и хронично състояние, което е активно дори и без симптоми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *