Това е сезонът, в който полинозата е в пика си

Заболяването е хронично и рецидивира 

С настъпването на топлото време се проявяват първите признаци на полинозите – сезонните риноконюнктивити и поленовата бронхиална астма. Причина за полинозите са алергените на тичинковия прашец (полена) на различни дървета (през ранната пролет), треви (късна пролет и лято) и бурени ( късно лято и ранна есен). В България най-разпространена е свръх­чувствителността към тревните полени, което обуславя пика им в края на май и юни. На второ място е комбинацията тревен-дървесен полен. Днес по тези проблеми разговаряме с д-р Стоянка ПРЯМОВА, алерголог. 

– Ц-р Прямова, време е отново да поговорим за полинозата.

– Тя е хронично заболяване с рецидивиращ характер. Характерна за него е строго изявена сезонност, свър­зана с периода на цъфтене.

– Нека си припомним характерните симптоми на това заболяване.

– Симптомите се проявяват в даден географски район всяка година по едно и също време, на една и съща дата, с малки отклонения. Рецидивите са свър­зани с появата в атмосферата на високи концентра­ции поленови зърна. Клиничните прояви се дължат на възпаление на конюнктивиалната и на назалната бронхиална лигавица като следствие на поленовото въздействие. Сезонният ринит се характеризира с кихане, водниста секреция от носа, запушване на носа сърбеж, който се разпростира и към твърдото неб¬це, гърлото и ушите. Към тези оплаквания най-често се добавят и симптомите на сезонния конюнктивит: зачервяване, сърбеж, сълзене, а понякога и подуване на клепачите. При наличие на бронхиална астма в кли¬ничната картина се включват и пристъпи на задух със свирене и стягане в гърдите, суха дразнеща кашлица. При деца и младежи може да се наблюдава и синдром на „полинозна токсемия“. Характеризира се с главоболие, температура, изпотяване, умора, раздразнителност, отпадналост. След цъфтежния период настъпва ремисия.

– Как се поставя диагнозата?

– За поставяне на диагнозата е много важна анамнезата за повтарящия се сезонен характер на оплакванията. Необходима е консултация с алерголог, който изяснява проблема с помощта на кожно-алергич-ни проби или определянето на специфични антитела в серума.

– Какво ще посъветвате нашите читатели, страдащи от поленова алергия, за лечението и облекчаване на симптомите?

– Болните трябва да избягват престой на открито, когато поленовото количество е голямо във въздуха. Успокояващо действа отмиването на попадналите полени от очите и лицето с вода или физиологичен разтвор, а от кожата – чрез къпане.

Медикаментозното лечение се назначава от лекар за всеки конкретен случай. Специфична е терапията с апергенни препарати, което може да промени естествения ход на болестта и да доведе до трайна промяна в чувствителността към полените.

Въпросите зададе Милена ВАСИЛЕВА

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *