БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Знаете ли как да използвате чесъна правилно?

Чесънът широко се използва като антибиотик срещу инфекции и вируси

 

чесън

Но е важно да се прилага правилно. При употребата на чесъна като лекарство хората правят следните грешки:

Готвят го

Сготвеният чесън придава чудесен вкус на манджата, но е загубил най-ценната си съставка – алисин. Това е съединение на сярата, налично само в суровия чесън. Алицинът се активира, когато чесънът се реже, къса или дъвче, но високата температура го разгражда. Най-силно е целебното действие на чесъна, когато се яде суров 10 минути след като е бил нарязан.

Пият го на хапчета

Мнозина са отблъснати от миризмата или вкуса на чесъна и избират да го пият на таблетки. Лесно е, но както често става с лесните неща, не е достатъчно ефикасно. Сушеният чесън е обработен термично и алицинът в него се е разградил също както при сготвения чесън.

Оставят го да престои

Пресният чесън е по-здравословен от престоялия. Проверява се дали е свеж, като се разреже наполовина. Ако през средата на главата минава зелена нишка, чесънът е пресен.

Не го ядат достатъчно

Терапевтичната доза чесън е по-голяма от тази, която си мислите -1 глава на ден. Само с толкова няма да преборите никоя инфекция. Трябва да се ядат по 2-3 глави чесън всеки ден.

Ако яденето на чесън ви е неприятно заради вкуса и миризмата, смесете го с кисело мляко, мед или някакъв сос, за да се разтвори. Премахвате мириса му от дъха си, като изядете няколко стръка пресен магданоз. Ще усетите свежест в устата си.

Понеже е естествен антибиотик, чесънът действа и на стомашната флора. Той убива и полезни за храносмилането бактерии, при което се нарушава деликатният баланс в червата. Най-добре ще се справите с този проблем, като ядете повече ферментирали храни. Те съдържат ценни пробиотици, които попълват запаса ви от чревни бактерии. На първо място сред тези храни са киселото мляко и киселото зеле, както и туршиите.

Някои ядат чесъна на гладно сутрин, още преди кафето. При други обаче чесънът на празен стомах причинява храносмилателни смущения. Затова почнете с малко чесън и следете как реагира тялото ви. Ако ви засърби кожата, имате киселини, оригвате се или ви се гади, питайте доктора. Може да се окаже, че сте алергични към чесъна. Но дори и тогава може да ядете малки количества от него.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Знаете ли как да използвате чесъна правилно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *