Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да предпазим детето си от астма и алергии?

Все по-многобройните изследвания доказват, че наличието на котка или куче в дом с малко дете може да предотврати развитието на астма и алергии, дори и детето да е генетично предразположено към тях. Клаудия Рок от университета в Уисконсин-Мадисън, проучва над 300 деца, които са в рискова група (застрашени от алергии поради фамилна обремененост). Тя установила, че година след раждането си бебетата вече не били чувствителни към алергени, ако имали котка или друго домашно животно в дома си, за разлика от онези, които нямали, а ако любимецът бил куче, чувствителността значително намалявала. Изследването открило, че контактът с кучета увеличава нивата на цитокините в организма – химически вещества, които ограничават реакцията ни към алергени.

Едно съвременно немско проучване показало сходни резултати. Но все пак домашните любимци все още са сред най-често срещаните причинители на алергии и някои алерголози не предприемат лечение, докато хората не се откажат от кучето или котката си. Освен това може да отнеме две години, откакто сте си взели животно в дома, за да се прояви алергията към него.

dete astmaНе винете за това козината на любимеца си и не мислете, че ако вземете късокосместа котка или куче чихуахуа, ще решите проблема си. Не космите ви карат да кихате, а протеините, които се секретират от мастните жлези по животинската кожа и падналия пърхот (умрели кожни клетки), като и протеини в слюнката, които полепват по козината, когато животното се ближе.

Животинската урина е друг източник на алергизиращи протеини. Когато веществото, носещо белтъка, изсъхне, протеините се разнасят из въздуха.

Котешкият пърхот е практически навсякъде. Първо, това се дължи на основния начин на живот на котките. Те се ближат, гушкат, прекарват доста време близо до хората, освен това тоалетните им обикновено са вътре в домовете. Техният пърхот се носи из въздуха повече от кучешкия и се разпространява по-бързо.

лула инхалатор със солни кристали
Лула инхалатор помага при астма и алергии

Ако позволите на приятел да остави котката си у вас за уикенда, в рамките на 30 минути след стъпването на животинчето в дома ви въздухът ще се изпълни с алергизиращи протеини.

Според някои проучвания некастрираните котараци произвеждат повече белтъчини, причиняващи алергия, от женските котки – още една причина в полза на кастрирането. Друго изследване показало, че животните с по-тъмна козина провокирали по-остри симптоми у алергичните си стопани в сравнение с тези със светла окраска, въпреки че според специалистите това не е от особено значение, щом проблемът е налице.

Но алергиите към домашните любимци не се ограничават само с котките и кучетата. Дори дребни животинки като морските свинчета, джербилите и птичките също ги провокират, както и мишките и плъховете. А когато се отървете от животинчето, носът ви няма да се отпуши като с магическа пръчка. Животинският пърхот остава по мебелите, завивките, завесите и други повърхности с месеци след отстраняването на домашния любимец от дома.

Дори ако никога не сте отглеждали животно вкъщи, сте застрашени от алергия, защото животинските протеини са по-лепливи дори и от лепило. Ако ваши колеги от службата гледат домашни животни в дома си, вие сте изложени на влиянието на животинските протеини, останали по дрехите им, като по същия начин може да ви въздейства и момичето на съседната маса в кафенето. Учени от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор измерили концентрацията на алергените от котки във въздуха в домовете със и без домашен любимец и открили ниски нива от тях в жилищата без котки, „както и във всяка друга прегледана сграда, включително и в новопостроените, в търговските центрове, а дори и в операционните зали и в болниците“.

Въпреки неприятностите някои собственици са склонни да живеят със симптомите, но не искат да се разделят с любимеца си. Мнозина гледат котките си независимо от алергията към тях. В САЩ около една трета от алергичните 6 милиона имат домашна котка, а някои дори се подлагат на имунотерапия (инжекции, които ги правят нечувствителни към алергена в животинския пърхот).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *