ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Недоспиването разболява от диабет

Специалисти от Чикагския държавен университет изследваха връзката между съня, стойностите на мастните киселини в кръвта и риска от диабет.

insomnia1Експериментите им са били проведени с участието на 19 доброволци – здрави мъже, на възраст 18-30 години, описват от meddaily.ru. Изводът от експериментите е, че ако здрав човек спи три нощи последователно само по четири часа, стойностите на мастните киселини в кръвта му остават високи от 4 до 9 часа сутринта. При нормален сън въпросните стойности достигат пик през нощта, а през деня намаляват.
Недоспиването увеличава нивото на мастните киселини до 30%. Това състояние има връзка с чувствителността към инсулина и се счита за признак на преддиабет. Негативният ефект от недостига на сън се съхранява за около пет часа. Специалистите коментират, че недоспиването нарушава производството на хормони и баланса им, като променя стойностите на норадреналина.

С други думи – недоспиването нарушава липидния обмен и пречи на организма да регулира стойностите на кръвната захар. За връзката между недоспиването и диабета от втори тип за първи път се заговори преди 15 години. В съществуването на такава връзка очевидно вече няма никакви съмнения – а споменатото изследване всъщност разкрива как точно се случват нещата. Това обобщение може да бъде коментирано по следния начин: ако се подобри качеството на съня, това ще предотврати развитието на затлъстяване и диабет от втори тип.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *