Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коварството на белия хляб

Темата за белия хляб периодично предизвиква дискусии сред специалистите по хранене: обявяват го ту за полезен, ту за вреден.

hlebСвой принос в изучаването на белия хляб имат и учени от Държавния университет в Ню Йорк, информират от medikforum.ru. Според тях белият пшеничен хляб си е напълно нормален и полезен хранителен продукт, само че консумацията му предизвиква нещо като зависимост.

Много хора не контролират количеството бял хляб, което поглъщат – така потреблението му става прекомерно голямо и започват да се трупат наднормени килограми. Точно такова е заключение на американския екип след серия експерименти, при които на доброволци било предлагано сами да си изберат насъщния.

В опитите били включени неколкостотин души на различна възраст, включително малки деца. Предлагани им били различни видове хляб, оставени на свободен достъп – всеки трябвало да си избира хляба сам. Над 50% от доброволците избрали белия хляб.

Заключението на учените след многократни повторения на експеримента е, че хората рядко успяват да контролират своята тяга към белия хляб. Подобна зависимост се обяснява с приятния му вкус и с факта, че се усвоява лесно.
Авторите на изследването подчертават като тревожен факта, че най-горещи почитатели на белия хляб по време на експериментите били децата. Ако едно дете от ранна възраст разпознае вкуса на белия хляб, то може да развие истинска зависимост от това тестено изделие. Възрастните все пак биха могли да положат усилия и да ограничат апетита си за бял хляб, но при децата това не е възможно.

Медиците припомнят, че за децата е полезно да ядат хляб с нисък гликемичен индекс. Възрастните също трябва да следят колко бял хляб изяждат, ако не искат да натрупат свръхтегло.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *