ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Наистина ли луната влияе на бременните жени?

Смята се, че в нощите с пълнолуние ражданията винаги са повече. Какво казва науката за това?

Съществува вярване, че при пълнолуние се раждат повече деца, отколкото във всяка друга нощ. Освен това тази фаза на луната се свързва с повишен брой спонтанни аборти, раждания с цезарово сечение и поява на близнаци. Говори се също, че при пълнолуние се появяват повече бебета с малформации.

Многобройни научни изследвания се стремят да докажат има ли наистина такава връзка. Повечето от тях стигат до извода, че нощите на пълнолуние не се отличават от останалите по отношение на ражданията. Последното проучване анализира ражданията в Северна Каролина, САЩ, от 1997 до 2001 година. Данните показват, че няма зависимост между броя на ражданията и фазите на луната, пише сп. „Здравен журнал“.

Откъде идва този мит тогава? В различни човешки цивилизации жената и луната са силно свързани. Несъмнено, това е така заради почти еднаквата продължителност на лунния и менструалния цикъл – първият трае 29,5 дни, вторият – 28. bremennostОсвен това, откакто съществува, човечеството винаги е вярвало, че звездите влияят на случващото се на нашата планета и в личния живот на хората. Неслучайно астрологията има такъв успех от векове насам.

Хората вярват в това, в което искат да вярват. Психолозите говорят за т.н. „чувство за потвърдени хипотези”. Става дума за човешката склонност да запомняме и да се придържаме към информации, които потвърждават нашите вярвания, като в същото време изхвърляме или омаловажаваме тези с обратния смисъл. Тази селективна памет постепенно утвърждава вярвания, които най-често не намират научни доказателства.

Например, акушерката, убедена, че при пълнолуние има наплив на раждащи жени, се старае да бъде по-внимателна и всеотдайна в такива нощи. От своя страна тази нагласа води до това, че тя по-лесно си спомня именно тези дежурства за сметка на останалите.

Докато хората вярват, че луната влияе на развоя на бременността, нито едно научно изследване няма да може да ги разколебае. Така е устроен човекът!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *