Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се храним, за да имаме отличен слух и на старини?

Здравословният начин на живот е полезен не само за очите, но и за ушите. Проучванията сочат, че дори сред хората с установени увреждания в слуха прагът на чуваемост (минималното ниво, при което регистрираме звуците) може да се подобри, а тинитусът (упорит, дразнещ шум в ушите) да отслабне при тези, чието хранене изключва преработените въглехидрати и включва висок процент сурови храни като зеленчуци, ядки и семена.

Връзката с килограмите

Племето мабаан в Судан не страда от оглушаване вследствие на остаряването. Една от възможните причини за това е, че те водят доста спокоен начин на живот в сравнение с хората от развитите държави. Но д-р Самюел Розен, хирург от Ню Йорк, който първоначално изучава племето през 1962 г., посочва, че те почти не консумират месо или наситени мазнини. Освен острия слух, те имат ниско кръвно налягане и оптимални нива на холестерола дори на седемдесетгодишна възраст.

слух грижи
Знаете ли коя храна е полезна за ушите?

За да провери хипотезата си, че това е фактор за поддържане на добър слух дори в старостта, д-р Розен изследвал пациенти мъже от две клиники във Финландия, където приемът на сирене, краве масло и тлъсто месо е сред най-високите в света (процентът на сърдечносъдови заболявания – също). Той давал на мъжете от едната болница храни с ниско съдържание на мазнини в продължение на пет години, като оставил режима на тези в другата непроменен. Както се очаквало, нивата на холестерола и сърдечносъдовите проблеми се понижили при мъжете, които се хранели без мазнини, и освен това слухът им се подобрил в сравнение с мъжете, които продължили да приемат богатите на мазнини храни. Всъщност пациентите от групата на възраст 50-59 години, чийто хранителен режим включва малко мазнини, имали по-добър слух, отколкото по-младите от тях с десет години.

Затова е вероятно възрастовосвързаната загуба на слух да се дължи и на блокиране и втвърдяване на малките артерии в ухото. Всъщност някои учени считат, че атеросклерозата – процес, при който холестеролът се натрупва в плаки и депа по артериите в цялото тяло – може да бъде също толкова съществен фактор при оглушаването, колкото и при сърдечносъдовите заболявания.

Борба със свободните радикали

Учените събират доказателства, че антиоксидантите, витамините и минералите помагат и за профилактика на слуховите увреждания. Това подкрепя и проучванията, които свързват излагането на шум с отделянето на опасни свободни радикали в ухото – тъй като антиоксидантите успешно елиминират свободните радикали.

Внимателно със солницата!

Прекомерната консумация на сол може да е свързана със състояние на ушите, наречено болест на Мениер, което причинява непостоянна загуба на слуха, замаяност и тинитус. Някои специалисти считат ограничаването на приема на сол за основен фактор при лечението на заболяването. Редуцирането на натрия (чрез солта) понижава и опасността от високо кръвно налягане – известен рисков фактор за оглушаването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *