Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са полезните растения за всеки хипертоник?

Хипертониците лесно свикват с мисълта, че високото артериално налягане може да се управлява единствено с добри медикаменти.

celinaВ това има истина. И все пак – то не е всичко за контрола върху хипертонията, отбелязват от kp.ru. Има зелени подправки и лековити треви, които трябва да са налице в кухнята на всеки хипертоник. Ето кои са те:

  • Целина. Познатата подправка често се споменава като афродизиак и като помощник при болки в ставите. Но растението съдържа фитохимичните съединения фталиди – те са способни на отпуснат мускулната тъкан в артериалните стени, като по този начин се намалява опасността от спазми на кръвоносните съдове. 100-150 грама целина на ден внасят в организма достатъчно фталиди, така че да се подобри кръвообращението.
  • Магданоз. Стеблата и листата на тази традиционна подправка също имат спазмолитично действие. Освен в салатите и супата, вземайте пресния магданоз и просто така: дъвчете по 1-2 стръка на ден, за да помогнете на кръвоносните си съдове да се отпуснат и разширят.
  • Броколи. Този зелев вид е съкровищница от фибри, витамин С, калий и калций, магнезий: т.е. компонентите, които съдействат да имаме артериално налягане в норма. 200-грама броколи дневно успокояват симпатическата нервна система, от което следва отпускане на кръвоносните съдове и поддържането им в добра кондиция за нормална пропускливост. Не бива да се забравя единствено това, че зеленчукът не трябва да се вари или задушава дълго време. Достатъчно е да поври 4-5 минути и готово. При интензивна термична обработка витамин С се разрушава.
  • Глухарче. Тази билка не е много популярна сред хипертониците, и напразно. Екстрактът от глухарче, приет правилно, освобождава организма от излишния натрий, без да се променят стойностите на калия. Това е важно, защото излишъкът от натрий именно е една от причините за повишаване на кръвното налягане. Калият пък съдейства за стабилизирането му в нормални стойности. Глухарчето също така предпазва от образуването на тромби и подобрява кръвообращението. Пресните листа от глухарче са чудесна добавка към салатите, а сушената билка може да се добавя стрита като подправка към различни ястия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *