ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Куркумата усилва паметта

Тайландски учени тествали най-разпространената азиатска подправка – куркума, и се оказало, че простa диета с използването й може чувствително да подобри паметта

куркума Полезните свойства на куркумата са изучавани от векове. Особено е популярна тя в азиатските страни. Честата й употреба се отразява на черния дроб, а може да помогне и при лечението на злокачествени новообразувания.

Изследванията показват, че куркумата оказва влияние и върху когнитивната функция на мозъка – т.е. на способността му за обучение. Вдъхновени or тези резултати, специалистите решили да установят на какво се дължи действието на подправката и как правилно да се употребява тя, за да се постигне нужният ефект.

Смята се, че нарушенията в обмяната на веществата и излишъкът на инсулин в кръвта на ранните стадии от развитието на диабет водет до проблеми в работата на главния мозък, които след години могат да се проявят в слабоумие – деменция, На такива хора на закуска давали по две филии бял хляб. Едната група изследвани лица заедно с хляба получавали и 1 грам куркума, а другата – 2 грама канела. Тестовете се провеждали веднага и 6 часа след закуската. При тях се оценявало състоянието на краткосрочната памет, която участва в механизмите на вземане на решения, при обучение и се смята за най-важния показател, характеризиращ когнитивните функции на главния мозък.

Оказало се, че краткосрочната (оперативната или работната) памет се подобрявала при тези, които на закуска хапвали куркума, и абсолютно не се променяла под въздействието на канел ата. Следователно само 1 г куркума дневно може да спре разрушителните процеси в главния мозък, да предотврати развитието на деменцията и да укрепи кратковременната памет. Механизмът на действие на подправката е основан на антиоксидантните й свойства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *