Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Белодробните болести увреждат и сърцето

Какво съветват специалистите при диагноза хронично белодробно сърце

Какво представлява хронич­ното белодробно сърце? Това е увреждане на сърцето в ре­зултат на хронични белодробни заболявания: емфизем, хрони­чен бронхит, бронхиална астма Г и др. Постепенно се развива сърдечна недостатъчност. За заболяването е характерно задебеляване и разширяване на дясната сърдечна катера. С напредване на болестта се развива десностранна сърдечна недостатъчност.

Здравейте, моля. ви да публикувате повече информация за моето заболяване – хронично бело­дробно сърце.

Димка Горанова – Видин

Какви са симптомите? Започва с признаците на хроничното бронхобе-лодробно заболяване и дихателна недостатъч­ност. По-късно се развива десностранна сърдечна недостатъчност. Болни­ят усеща слаб задух, кой­то намалява при покой, а се засилва при физическо усилие. Външните белези на болестта са посиня­ване на устните, езика, ушите и крайниците. Кашлицата и отделяне­то на храчки се засилват. Черният дроб е увеличен, а пo-късно се появяват отоци. Много често при тези болни се установя­ва язва на стомаха или дуоденума.

Главната причина за развитие на белодробно сърце са хронични заболявания на дихателната система, които водят до повишаване на кръвното налягане в белодробната артерия при заболявания на дихателната система. Най-чести причини за развитие на хронично белодробно сърце са хронич­ният бронхит, бронхиал­ната астма, белодробни­ят емфизем, хроничната обструктивна болест на бронхите и белите дробо­ве (ХОБББ), бронхиектаз-ната болест, белодробна­та туберкулоза, пневмосклероза, професионални белодробни заболявания. Прогнозата е сериозна. При нарастване на диха­телната и сърдечната недостатъчност и при настъпили инфекциозни (бактериални и Вирусни) усложнения тя се влошава и става крайно неблаго­приятна. Заболяването е сериозно и трябва да се лекува от лекар специа­лист.

КАК МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Профилактиката се състои в избягване и ле­куване на изброените по-горе хронични забо­лявания на белия дроб. Освен това е наложи­телно да се отстранят всички други причинни и предразполагащи факто­ри на околната битова и професионална среда като тютюнопушенето, замърсеният и запрашен въздух, алергията, студ и влага.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *