Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува хранителна алергия?

Поставянето на диагноза за хранителни алергии понякога е бърз и лесен процес. Ако веднага след консумацията на единствен продукт, който подозирате, че ви причинява проблеми, като например скариди или ядки, се появят уртикария или анафилактичен шок, вероятно лекарят ще ви зададе няколко въпроса и след това веднага ще ви назначи кожен или кръвен тест, за да потвърди диагнозата.

В други случаи обаче връзката между храната и реакцията, която тя провокира, не е така очевидна, например ако симптомите не са толкова силно изразени (като главоболие или диария), появяват се известно време след хранене или са породени от храна с много съставки – например къри или пай.

hranitelna alergiya

А чувствителността към определени продукти, която е нещо различно от хранителната алергия, е много по-трудна за диагностициране. В този случай вероятно лекарят ще ви разпитва много подробно за симптомите: кога се появяват, колко дълго траят, какво лечение ви помага, с какви храни бихте свързали проблема, какво количество сте погълнали преди появата на реакция, как сте приготвили ястието, какво друго сте консумирали заедно с храната, която подозирате, че ви създава проблеми. Той вероятно ще ви помоли да си водите хранителен дневник, където да записвате всичко, което хапвате. Подобни стъпки дават възможност на лекаря да постави диагноза без допълнителни изследвания, като просто ви назначи елиминационна диета. Това означава да изхвърлите от менюто си за седмица-две храната, която подозирате, че ви създава проблеми, за да видите дали ще изчезнат симптомите и дали ще се появят отново, когато възобновите приема на този продукт. Тогава е почти сигурно, че сте открили какво причинява неприятните усещания.

За да потвърди наличието на алергия към дадена храна, лекарят може да ви назначи тестове, изследващи алергичната реакция, като например:

Водене на хранителен дневник

За да установите дали имате чувствителност към определена храна, си водете дневник поне две седмици. Изглежда досадно, но е необходимо и това ще ви каже и лекарят. Записвайте всичко, което консумирате, включително и дъвките, както и полуфабрикатите или готвените блюда. Ако се появи реакция, се върнете и добавете повече подробности за съставките на последното ви ястие. Тези писмени сведения трябва да осигурят данни, за да се установи причинителят на проблема.

Тест с надраскване на кожата

Острието на иглата се потапя в подозираната храна в прясно състояние и след това кожата на гърба или по предмишницата се драсва или убожда. Всяко подуване или зачервяване е показател за локална (кожна) алергична реакция, което означава, че по мастоцитите на кожата имате IgE, чувствителен към тестваната храна.

Радиоалергосорбентен кръвен тест

Ако реакцията към подозираната храна е особено силна и води до анафилактичен шок или ако развиете силни обриви, лекарят вероятно ще ви назначи този тип кръвен тест, за да измери наличието на специфичен, свързан с храна IgE в кръвта. Резултатите излизат за около седмица.

Докато непосредствената алергична реакция към определена храна, подкрепена от положителен тест с убождане или надраскване на кожата или радиоалергосорбентен кръвен тест, често е достатъчна, за да се диагностицира хранителна алергия с участието на IgE, кожните тестове не се използват за предсказване на алергична реакция към храни. Много пациенти, които покажат чувствителност към дадени храни, всъщност не реагират, когато ги консумират. Понякога кожният тест е подвеждащ, ако се тества неправилната храна.

Двойносляп хранителен тест

Той включва влагането на различни безвредни и считани за вредни храни в индивидуални непрозрачни капсули. Пациентът ги поглъща една по една, като лекарят изчаква след всяка, за да види дали ще се появи реакция, после процесът продължава, докато капсулите свършат. Изследването се смята за „сляпо“, защото нито пациентът, нито лекарят знаят какви са храните в капсулите, докато не излязат крайните резултати. (Като алтернатива продуктите, които се счита, че ви вредят, може да са смесени с други храни.) Хора, проявяващи особено силни реакции, не могат да се изследват по този начин и понеже тестът отнема време, той е доста скъп. Според проучванията по-малко от половината от тези, които подозират, че имат хранителна алергия, дават положителен резултат на подобен тест.

Лечение на хранителните алергии

Понастоящем не съществува лечение, поне с медикаменти, за всички видове хранителни алергии. Но на хоризонта има надежда под формата на експериментално лекарство, което се прикрепя към циркулиращия IgE, като му пречи да се захваща за мастоцитите. Така IgE се обезврежда, преди да започне да „поразява своите мишени“. При проучване, чиито резултати са публикувани през 2003 г., се споменава, че лекарството се е инжектирало на хора, алергични към фъстъци, и при тях не са се проявили сериозни реакции.

Съществуват известни доказателства, че традиционните лекове от китайската медицина може и да имат противоалергични свойства, които да са от полза при лечението на алергия към фъстъци. Когато учени изследвали ефектите на китайското билково лекарство FAHF-1 върху мишки, отгледани да развият остра алергия към фъстъци, те открили, че след двуседмично лечение сместа изцяло блокирала симптомите на анафилактичен шок и значително намалила нивата на IgE, свързани с фъстъци.

Учените имат и значителен напредък в разработването на ваксина при алергия към фъстъци, като няколко групи докладват за производството на ваксина срещу причиняващите алергия белтъчини, която се оказва много ефикасна при мишки с алергия към фъстъци. Подобна ваксина е тествана и върху кучета. Очаква се в близките няколко години ваксините да се изпробват и върху хора.

И понеже това не е достатъчно, други учени се опитват генетично да променят храни като фъстъците и соята, като премахнат протеините им, причиняващи алергии. Надеждата е един ден хората с хранителни алергии да могат да консумират всичко, без да се налага да четат внимателно етикетите по храните.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *