ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са най-честите причини за сензоневралната глухота?

Акустична травма – Внезапен изблик на силен шум като изстрел може да причини временна глухота, като увреди власинковите клетки в ушния охлюв (кохлеата). В тежките случаи тази „акустична травма“ причинява постоянна глухота.

Възрастовосвързана загуба на слуха – Най-често поставяната диагноза е известна с медицинското название пресбиакузис. Запознайте се с някои от факторите, за които се счита, че предразполагат към проблема.

gluhota

  • Гени

При някои хора има по-голяма вероятност за развиване на глухота с напредването на възрастта, отколкото при други. Това може да е наследствено генетично заболяване или те да са по-податливи на влиянията, увреждащи слуха.

  • Атеросклероза

Запушените и стеснени артерии в организма ограничават и количеството кръв и кислород, което стига до ушния охлюв (кохлеата). В резултата на това се повишава отделянето на свободни радикали, които увреждат власинковите клетки, отговорни за регистрирането на звука.

  • Лошо хранене, липса на спорт, затлъстяване

Преяждането, приемът на прекалено много наситени мазнини или захар, както и полуфабрикатите причиняват затлъстяване, което се свързва с атеросклерозата. Липсата на физически упражнения задълбочава проблема.

  • Диабет

Атеросклерозата се ускорява при диабетиците, страдащи и от други съдови изменения, които могат да прекъснат кръвообращението в ушния охлюв.

  •  Шум

Счита се, че продължителното излагане на шумна среда води до увреждания във вътрешното ухо и до последваща загуба на слуха.

  • Лекарства и токсини

Много медикаменти могат да увредят слуха и тази опасност се повишава с възрастта и с броя на лекарствата, които ни предписват. Излагането на токсини също причинява подобни проблеми.

Травми на главата или инфекции – Ако травма на главата, хирургическа намеса или инфекция като менингит, заушка или шарка засегне средното ухо, може да настъпи увреждане на власинковите клетки или слуховия нерв, който отвежда звуковата информация до мозъка. Това понякога води до постоянно нарушаване на слуха.

Болест на Мениер – Състоянието може да засегне едното или и двете уши. Основните му симптоми са внезапен пристъп на вертиго – ужасяващо чувство на замаяност и загуба на равновесие. Може да се появи и тинитус, загуба на слуха и чувство на напрежение в ухото. Понякога състоянието се предава по наследство и се среща по-често при страдащите от мигрена. Въпреки че причината за болестта на Мениер не е пряко свързана с прекомерната консумация на сол, драстичното намаляване на натрия в менюто може да помогне за облекчаване на симптомите при някои от засегнатите.

Доброкачествени тумори – Понякога върху слуховия нерв, който пренася звуковите сигнали до мозъка, се образува доброкачествен тумор, известен като акустична неврома. Това води до загуба на слуха, тинитус, главоболия, замаяност и изтръпване на лицето. Подобен тумор може да остане малък, а размерът му – да бъде наблюдаван чрез редовни прегледи. Той може да бъде отстранен по хирургичен път, ако прояви белези на нарастване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *