Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-важните неща, които задължително трябва да знаем за конюнктивита!

Тъй като конюнктивитът придава зловещ червеникав оттенък на бялата част на окото, той е известен като „розово око“ или „червено око“. Често срещан при децата и възрастните хора, той плъзва като горски пожар в детските градини и по площадки, където множество малчугани са в близък контакт и споделят играчките си. Конюнктивитът засяга едното или двете очи и е по-скоро неприятен, отколкото болезнен. Освен това може да усещате сухота, сърбеж, сълзене или чувствителност към светлината. Понякога зрението е леко замъглено. Може да имате секретиране, което да образува коричка през нощта. Познати са няколко различни вида.

Заразен конюнктивит – Той може да бъде бактериален или вирусен и да е следствие от настинка или зачервено гърло. Бактериалният конюнктивит предизвиква плътен жълтозеленикав секрет и образуване на коричка. Той изчезва обикновено от само себе си до няколко дни, въпреки че лекарят може да ви предпише антибиотични капки за очи или мехлем. Вирусният конюнктивит причинява воднист или слузест секрет. Той може да се лекува с антибиотици, но обикновено се прочиства до седмица. Студен компрес върху очите (влажна мека кърпа например) помага при облекчаване на състоянията.

konyunktivit

Алергичен конюнктивит – Ако очите силно ви сърбят и са зачервени, проблемът може да е алергична реакция.

Конюнктивитът, който се появява през сезона на сенната хрема, се нарича „сезонен алергичен конюнктивит“ и се предизвиква от полени или тревата. Ако се появява през цялата година, най-вероятно е предизвикан от прах или котешка козина – тогава е „целогодишен“. Сред другите потенциални алергени са разтворите за контактни лещи, замърсеният въздух, димът, аерозолите и почистващите препарати в домакинството. Това състояние се лекува с капки за очи, антихистамини или рядко – стероиди под формата на капки.

Други остри конюнктивити – Раздразнение от чужди тела или химикали причинява парене или щипене в окото, може да протича и със секрет. Причинителите включват контактни лещи, шампоани и хлор от басейни. Изплакването на окото с чиста вода след химическо замърсяване се препоръчва винаги, но самото то може да причини подобен тип реакция. Ако силен химикал като белина или киселина попадне в окото, плакнете в продължение на 5 минути и веднага се прегледайте при лекар. При леки дразнители като шампоан реакцията утихва до ден-два, а ако не стане така – посетете личния си лекар. Избягвайте капките за очи, тъй като те могат да задълбочат проблема.

СПРЕТЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО

Ако имате инфекция:
– Мийте ръцете си често и старателно, особено преди и след поставяне на капки за очи или мехлем, гримиране или сервиране на храна.
– Не докосвайте и не търкайте очите си.
– Сменяйте ежедневно калъфките на възглавниците, кърпите за лице и тяло.
– Не споделяйте кърпите си за лице или тяло с други хора.
– Спрете да носите контактни лещи – използвайте очила, докато симптомите отшумят.
– Изхвърлете лещите за еднократна употреба, а другите лещи и контейнерчета – почистете старателно.
– Подменете грима си, особено спиралата.

За да предотвратите инфектиране:
– Никога не споделяйте лещи, кърпи за лице и тяло, грим за очи или очила.
– Не използвайте стари капки за очи – и никога не използвайте чужди капки за очи.
– Мийте ръцете си, преди да докосвате грим или кремове за очи.
– Ако носите контактни лещи, следвайте внимателно инструкциите за употреба.
– Пазете очите си от прах и други дразнители.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *