Внимание! Трансплантацията нанася поражения на устата

Устата на трансплантираните пациенти търпи редица поражения

Внимавайте със здравето на зъбите!
Внимавайте със здравето на зъбите!

Ако вие сте се подложили на трансплантация, то не се учудвайте, ако устата ви започне да „страда”. Става дума за това, че самата интервенция, както и последващия след нея прием на лекарства нанася сериозни поражения върху здравето на устата и зъбния статус.

Преди трансплантацията

Специалистите са категорични, че задължително условие преди подлагането на трансплантация е да се направи посещение при стоматолог, който да установи какво е оралното здраве на пациента. Причината за това се крие в обстоятелството, че след операцията ще се наложи прием на редица медикаменти. Колкото по-здрава е устата, толкова по-лесно човек ще премине през курса на възстановяване и толкова по-малко ще бъдат последиците от терапията.

Освен това – здравето на зъбите и на устата като цяло е от съществено значение за цялостното здравословно състояние.

След трансплантацията

След като органът е трансплантиран, задача на медикаментите е да потиснат имунната система, за да не се стигне до отхвърляне на чуждото тяло. Това обаче нарушва здравето на целия организъм, в това число и на устата. Ето кои са най-честите проблеми, свързани със здравето на устата:

–         сухота в устата – получава се, когато слюнката в устата не е достатъчна, за да поддържа нормална влажност;

–         язви – малките ранички в устата могат да доведат до болка, затрудняват дъвченето и говоренето;

–         инфекции– като подобни се посочват заболяванията на меките тъкани в устата, както и гъбичните инфекции, причиняващи оцветяване и покриване на кухините и езика;

–         зъбен камък – натрупването на зъбен камък може да доведе до често кървене, както и до инфекции;

–         тумори – приемът на някои лекарствени продукти след трансплантация може да доведе до раково заболяване. Това се случва най-често при пациенти, които преди операцията са пушили.

Заради всичко, което изброихме, от изключително значение е да се извърши консултация между лекаря, който ще извърши операцията, и личния стоматолог.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *