ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са причините за честото пресъхване на устата?

Причините за сухота в устата може да бъдат много, но нека разгледаме по-сериозните от тях

сухота в устата
Кои са причините за честото пресъхване на устата?

Сухотата в устата сутрин, след сън, през нощта, когато е притеснен човек, през следобедните часове – това не бива да предизвиква притеснение.

Сухотата в устата през нощта се появява в резултат на дишане устата или хъркане по време на сън. Нарушаване на носното дишане може да бъде причинено от изкривена преграда, носни полипи, сенна хрема, алергичен ринит , ринит, синузит ( симптоми на синузит при възрастни).

Като страничен ефект на хапчета за намаляване на теглото. Това е много често срещан страничен ефект, който може да бъде причинено от много средства, особено, ако сте подложени на множество лекарства и ефектите стават по-изразени. Сухота в устата може да се появи по време на лечение на някои болести и при ползване на лекарства и различни фармакологични групи: всички видове антибиотици, антимикотици, седативни средства, мускулни релаксанти, антидепресанти, лекарства, предписани за психични заболявания, за лечение на напикаване, антихистамини, аналгетици, бронходилататори, лекарства за затлъстяване, за лечение на акне, лекарства за лечение на диария, повръщане и др.

Очевидна е появата на този симптом при различни инфекциозни заболявания, поради висока температура, с обща интоксикация. Също така при вирусни инфекции, които влияят на слюнчените жлези, системата на кръвоснабдяване и засягат производството на слюнка, като паротит (заушка).

Системни заболявания и заболявания на вътрешните органи – диабет (сухота в устата и жажда), анемия, HIV инфекция, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, удар, синдром на Сьогрен (сухота в устата, очите, вагината), хипотония (сухота в устата и виене на свят ), ревматоиден артрит.

Химеотерапията при заболяване от рак намалява производството на слюнка. Операции и травма на главата могат да повлияят на целостта на нервите и слюнчените жлези. Дехидратация. Всяко заболяване, което предизвиква изпотяване, повишена температура, втрисане, диария, повръщане, загуба на кръв може да доведе до изсушаване на лигавиците и дехидратация, която се проявява от сухота в устата. Причините за това са ясни и се елиминират от само себе си след възстановяване. Увреждане на слюнчените жлези при стоматологични процедури или други хирургични интервенции също причинява сухота в устата. И не а последно място – пушачите могат да се оплакват от сухота в устата, без да е налице сериозно заболяване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *