Какво трябва да знаете преди да отидете на посещение в болницата?

Посещение при близък човек в болница, без да си предварително наясно какво ще видиш и какво ще кажеш, може да има лоши последици и за здравия, и за болния

болен Затова свиждането трябва старателно да се подготви.

1. Осведомете се за състоянието на пациента още преди да влезете при него. В българските болници е трудно да намериш любезен, словоохотлив лекар, който да не бърза за някъде или за нещо, но медицинската сестра и дори санитарката може да ви дадат доста информация.

2. Според отделението, в което е настанен вашият близък, може да прецените състоянието му. Ако е в интензивното, най-вероятно ще лежи омотан в системи и жици, скачени с монитори. Тогава ще му е трудно дори да говори, камо ли да стане и да седне до вас.

3. Помнете, че вашият близък е бил опериран. При някои операции, макар и не тежки, пациентът се подува. Така че не се смайвайте, ако той не прилича на себе си. Дори видът му да ви уплаши, не го показвайте.

4. Някои хора се възстановяват по-бързо от други, така че не сравнявайте вашия близък с други болни в стаята или отделението.

5. Изслушвайте болния. Повечето хора обичат да разказват картинно за състоянието си, така че се пригответе за дълги описания с ужасяващи подробности.

6. Донесете малък подарък – меко одеяло, чехли, хубава книга или купчина кръстословици и судоку. С четене и решаване на главоблъсканици пациентът се разсейва и убива времето.

7. Разкажете на своя близък кой какво прави от семейството и какво се случва вкъщи, за да се почувства все така свързан с вас. Болният не бива да получава усещане, че е окончателно откъснат от света на здравите.

8. Спрете да бърборите, ако това уморява болния. Да поседите заедно в мълчание, понякога е предостатъчно.

9. Не показвайте пред болния признаци на тъга, безнадеждност и отчаяние. Бъдете весели и позитивни. Не е добре нито за вас, нито за болния да го гълчите или да го накарате да си мисли, че никога няма да се оправи.

10. Окуражавайте болния. Никога не му казвайте: Тоше, знаеш ли как ни уплаши!“ Това създава чувство за вина у него и пречи на възстановяването му.

11. Погрижете се и за себе си. Вашият близък или приятел ще оцени жеста ви да го посетите в болницата, но не би желал да ви изтерзае, да ви изтощи и на свой ред да се разболеете.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *