Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко вода трябва да пие здравият човек?

Питейният режим е най-рационалният вариант на упо­треба на вода през денонощието.

бъбреци, урогард

Добре регулираният пи­теен режим създава благоприятни условия за жизнената дейност на организма и помага да се регулира правилно водно-солевата обмяна. Безсистемното, хаотично пиене води до допълнително натоварване на сърцето, влошава храносмилането, води до бърза умора и до загуба на цен­ни за организма вещества (соли, витамини).

При недостатъчна употреба на вода се увеличава гъ­стотата на кръвта, работоспособността намалява, увелича­ва се натоварването върху сърцето, процесите на топлин­ната обмяна се нарушават и става намаление на телесната маса.

Количеството на употребяваната вода зависи от много фактори. Тук играе роля и възрастта, и физическата актив­ност, и климатичните фактори, и условията на труд.

Питейната норма в умерения климат на средна Русия е 2,5-3 л дневно. В условията на Средна Азия тази норма се покачва до 3,5 л (при тежка физическа работа тя ще бъде 5-6 л).

При всички условия е много важно количеството на употребяваната вода да се разпредели правилно по време. От това зависи натоварването на бъбреците: при неумере­но пиене то може да се увеличи 10 пъти. Трябва по въ­зможност да се пие след ядене и количеството приемана течност да се ограничи в периодите между храненията. Силната жажда се утолява по-лесно, ако обикновената во­да се замени с чай, сок, газирана вода, компот. В тези слу­чаи особено добре помага леко подсолената преварена во­да. Препоръчва се водата да се пие на малки порции, като глътките се правят през неголеми периоди от време. Това намалява опасността от отлагане на соли в бъ­бреците, уретерите и пикочния мехур, облекчава натовар­ването върху бъбреците. На спортистите по време на тре­нировки и състезания се препоръчва да намалят употреба­та на вода до краен предел и да се ограничават само с из­плакване на устата на определени интервали От време.

При някои заболявания лекарите предписват специален питеен режим: в този случай е много важно да се спазват правилните дозировки в приемането на водата и времето между отделните приеми.

Походният питеен режим има своите особености. При туристите и пътешествениците физическото натоварване винаги е по-голямо и потоотделянето им се засилва рязко.

Затова потребността от вода при тях е значително по-голя­ма. Но по време на поход не бива да се пие много, тъй като излишната вода в организма намалява издръжливостта, от­нема излишни сили. Човек бързо се изморява. Най-добре е да се пие на закуска и вечеря, а в почивките да се ограничим само с изплакване на устата. След спиране не бива веднага да се изпива голямо количество вода, тъй като организмът все още не е изстинал и тя веднага ще излезе заедно с пот­та. Трябва да се изчакат 10-15 минути и едва тогава може да се напием. При силна жажда по време на преход се препо­ръчва смучене на бонбон, сушени зарзали, ягоди, сливи, ко­стилки от праскова или сушени плодове. В средноазиатските републики и досега съществува древен обичай по време на преход да се смуче малко чисто камъче. Това увеличава слюноотделянето и намалява чувството за жажда.

Ако се налага нотата за пиене да се взема от река, езе­ро или кладенец, тя трябва задължително да се превари или в краен случай в канчето с вода да се пусне кристалче калиев перманганат и да се остави да престои 1 час.

Питейният режим на детето се различава съществено от този на възрастния човек. Като се започне от един ме­сец до навършването на една година детето трябва всекидневно през целия ден да изпива от 150 до 200 мл топла преварена вода, охладена до стайна температура. Детето трябва доброволно да изпива посоченото количество и не бива да се насилва. Ако не иска, значи за организма му е достатъчно онова количество течност, което постъпва с млякото. Водата трябва да се дава в периодите между хра­ненията, с лъжичка. Желателно е то да се приучи към то­ва. След 6-месечна възраст количеството на водата може да се увеличи до 500 мл (особено през горещините). Наред с водата на детето може да се дават леко подсладена отва­ра от шипка, клюква или компот от сушени плодове. Не бива да се допуска детето да пие повече от нормалното ко­личество течности (или дори непрекъснато по 500 мл), тъй като това може да доведе до появата на излишък от течност в организма. Ако детето изпитва голяма жажда, на първо място трябва да се мисли за прехранване и този въ­прос да се реши с лекуващия детски лекар.

 

„УРОГАРД” С УНИКАЛЕН ЕФЕКТ 2 В 1 ПРИ БОЛНИ БЪБРЕЦИ И ЦИСТИТИ

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *