При добрия зъболекар ваденето на зъбите почти винаги се избягва

„Усложненията“ при ваденето на нервите се дължат на лекарски грешки

Направили сте наистина един чудесен медицински сайт и най-важното честен. Аз в момента съм на 35. От 6-7 години имам проблем с един зъб. Първо го умъртвиха, но година по-късно се подух. Смятах, че след като веднъж са му извадили нервите няма да имам проблеми. Било обаче точно обратното – едва сега започвали мъките. През година две започнах да се подувам без никаква видима причина. Зъболекарките, които съм посещавала пробиваха отоците, изтичаше гной, слагаха дренове, предписваха ми антибиотици и ме успокояваха, че колкото зъба е издържал – берекет версен. Да трая докато зъба сам се разклати или ужасно много ме заболи. Според всички зъбът бил безнадежден – имал грануломи. Други мои познати обаче твърдят, че гранулома не е причина един зъб да се извади. Моля, д-р Василева, отговорете могат ли да се лекуват такива зъби или не. Още повече става дума за един от основните зъби, на който се дъвчи.
КАВЛАКОВА, Смолян.

Описаното от вас заболяване е между усложненията на зъбния кариес. Ние, българите доста често закъсняваме с лечението му или чакаме болката да стане нетърпима. За съжаление заболяването за което говорите най-често е резултат на неправилно зъболечение. Вие споделяте – извадиха ми нервите. Трябва да се знае, че нервите само на предните зъби са по един. На основните дъвчещи зъби те винаги са по 3 и повече. Работата на вашия лекуващ зъболекар е да ги извади изцяло и всичките. Частично извадените нерви да не ви болят повече към момента, но при всички случаи ще ви създават проблеми. Дори и при най-правилното лечение, проблемите, за които говорите са възможни.
Като начало вашите зъболекари съвсем правилно са тиширали гнойното възпаление, но след това е трябвало да се отвори зъба и да се изхвърши пълна ревизия на кореновото лечение. Съвременните методи на лечение на корените гарантират пълно възстановяване на костното разграждане, което се получава при вашето заболяване. Дори при големи кисти тези методи гарантират запазването на зъбите, като дори в най-драматичните случаи, когато са ангажирани съседно стоящи съседно стоящи синуси е възможно да се пристъпи към хирургическо решение на проблема. Ваденето на зъби и е най-крайното и изключително неоправдано средство за лечение. То се налага, когато са изчерпани всички останали начини на лечение. Особено в случаите на силно разклатени зъби, гнойно възпаление с разрушени междузъбни кости, които всъщност държат зъбите на техните места.
Д-р Веска Василева, стоматолог.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.