Начало / Здравословен живот / Здравето след 50 / Хапчето срещу стареене е почти готово!


Хапчето срещу стареене е почти готово!

Медикаменти с определен състав могат да отложат началото на клетъчни процеси, причиняващи стареенето на организма.

Това твърди публикация в The Daily Mail, цитирана от meddaily.ru. Засега хапчето срещу стареене се експериментира успешно върху мишки, кучета и риби. Ако и опитите с хора са успешни, продължителността на живота може да достигне средно до 120 години.

hapПрепаратът се разработва от изследователски екип в Московския държавен университет. Авторите акцентират върху идеята си да забавят развитието на болести, присъщи на третата възраст. Използва се антиоксидант от нов тип, който въздейства върху митохондриите – енергетичните фабрики на клетките. Именно митохондриите са клетъчните фрагменти, които играят ролята на стартов бутон за процесите на стареене.

Митохондриите вече са изследвани във връзка със заболявания на сърдечно-съдовата система и сърдечни пристъпи, болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Известно е например, че гризачът сляпо куче от район в Източна Африка притежава вродена способност на митохондриите да предпазват организма от ракови заболявания. Животинката има удивително дълъг живот – над 30 години, което в света на дребните гризачи си е истински рекорд.

Представители на научните общности са на мнение, че целта – да се направи хапче срещу стареене, вече изглежда много близка и постижима. По-голямата продължителност на живота обаче ще постави пред науката още предизвикателства. Очаква се в света на дълголетниците да се проявят нови заболявания, които ще припомнят на човечеството: безсмъртието все пак не съществува.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб