Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доцент Михаил Боянов: Остеопорозата е опасна, но може да бъде овладяна!

Наричат остеопорозата „тихия убиец“, защото няма признаци, по които да я разпоз­наем своевременно. Помолихме доцент Михаил Боянов, доктор от Клиниката по ендокринология към Университетска болница „Александровска“ на Медицин­ския университет в София, да ни разкаже подробности за това коварно заболяване.

остеопороза

–         Доцент Боянов, харак­теризирайте с няколко думи остеопорозата.

–         Остеопорозата е скелетно заболяване, което се харак­теризира с понижена костна маса, по-ниско качество на самата кост и склонност към счупване.

–         Считаме я най-вече за женска болест. Така ли е и защо?

–         Да, това е така. Жените са за­сегнати от 3 до 7 пъти по-често от мъжете, най-вече защото при тях влияе феноменът менопауза. Тоест рязкото отпадане на въздействието на половите хормони върху костта води до намаляване на костната плътност.

–         Мъжете боледуват ли от остеопороза?

–         При мъжете рязко спадане на хормони не съществува, зато­ва те развиват в по-късна въз­раст втория тип остеопороза, т.нар. старческа остеопоро­за, най-вече след 80-годишна възраст. За сравнение мога да кажа, рискът за счупване в живота на една жена над 40 години е над 30-40 процента, докато при мъжа той е само 15 %.

–         Какви са рисковите фактори при това заболяване?

–         Наблягаме на рисковите фактори, защото остеопоро­зата не боли и няма външно проявление, тя е „тиха“ епи­демия. Жените не могат да разберат, че костите им са с увредена структура, това се узнава едва в момента, когато има счупване. А тогава вече е късно. Ето защо ние търсим насочено жени, които вече са имали счупвания или които имат майки и бащи, които са си чупили бедрената шийка например, или пък жени с ранна менопауза, жени със заболявания, които водят до остеопороза, като например бъбречна недостатъчност, хиперфункция на щитовидната жлеза, както и такива, кои­то приемат лекарства, които могат да направят костите чупливи, това са най-вече кортизоновите препарати.

–         Трябва ли да се правят профилактични пре­гледи за изследване на костната плътност?

–         В Америка се смята, че всички жени над 45 години и мъже над 70 години е добре да бъдат подложени на такъв преглед, докато в Европа и у нас се при­ема, че трябва да се изследват само хората, при които има рискови фактори, които из­броихме по-горе. Моят съ­вет към жените е да направят първия си профилактичен преглед за остеопороза три години след настъпване на менопаузата.

–         При изследването за остеопороза излиза диаграма с 3 зони. Може ли да се премине от по-долна зона в по-горна?

–         Да, има три зони – зелената е зоната на здравето, червената е зоната на остеопорозата, а жълтата зона е между двете, която ние наричаме зона на намалената костна плътност или на остеопения, при нея рискът от счупване също е повишен. Остеопорозата е възвратимо заболяване, т.е. ние можем да върнем нещата назад, но не и до пълно здраве. Ако си представим, че една жена в продължение на 10-15 години е загубила напри­мер около 30% от костната плътност, това, което можем да постигнем при правилно лечение, е да върнем нещата назад с 10-15 процента. Но това е важно, защото така на­маляваме риска от счупване с 2-3 пъти.

–         Какво е лечението на остеопорозата? Само с лекарства ли се трети­ра, или може да минем и без тях?

–         За съжаление само с храни­телен режим и хранителни добавки не е възможно да ле­куваме остеопорозата. Има ли наличие на остепороза, е задължително лечението с лекарства.

Прием на лекарства с профи­лактична цел при остеопенията не се налага, освен ако има висок риск от счупване.

–         Наследствена болест ли е остеопорозата?

–         Да, от 30 до 70 % от костната маса е генетично детерми­нирана. Като по-грацилните жени са по-застрашени от това заболяване.

–         Дайте ни 3 златни правила, които жените да спазват, за да се предпазят от остепорозата.

–         Първото правило е – хранете се редовно с млечни продукти и риба. Второто е – движете се редовно! И третият съвет от мен е – ако имате съмнения за рискови фактори или на­следственост, обърнете се към лекар специалист за нужните прегледи.

 

 

СУПЕР КАЛЦИЙ ОТ ЧЕРВЕНИ КОРАЛОВИ ВОДОРАСЛИ

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *