Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Противогрипните ваксини задължителни за сърдечноболните

Сърдечно болен съм и всяка зима боледувам поне два-три пъти от простуди, включително и от грип. При всяко боледуване състояние то ми се влошава. Досега не съм се ваксинирал против грип, защото когото и да попитам ми дава различен отговор. Какво ще ме посъветвате?

Георги Чолаков, Пазарджик.

Уважаеми господине, отговорът на зададения от Вас въпрос е еднозначен и той е: ДА. Той е обоснован не само от моя личен опит на специалист, който в практиката си препоръчва от години ваксинация на своите сърдечно болни, но и от високата ефикасност на този тип ваксини. Пациентите, послушали моя съвет всяка пролет не пропускат да споменат как безпроблемно е преминала за тях зимата. Но защо това е така?

По темата за противогрипните ваксини се спекулира широко, но те са единственото сигурно средство за реална защита точно срещу грипния вирус. Още повече са относително безвредни и се понасят изключително добре от пациентите. Създадени са специфично срещу най-вероятните причинителите за съответния есенно-зимен сезон. Цената им е достъпна и определено е в пъти по-ниска от лечебен курс с качествен антибиотик. Тъй, че помислете:

Грипът  не е просто настинка. Това е инфекциозен процес, който засяга не само дихателните пътища, но организмът като цяло и в частност сърдечно-съдовата система. Доказано и от световни авторски колективи, че промените  в организма по време на грип стават причина за по-честа изява на инфаркт, инсулт, обостряне на сърдечната недостатъчност. Според американски учени от университета в Канзас сити ваксинацията против грип може да намали с близо 50 %  честота на изявите на инфаркт, инсулт и внезапна сърдечна смърт. Авторите дори изчисляват теоретически, че с помощта на ваксинацията против грип биха могли да се профилактират 104 500 инфаркта и 192 000 емболични инсулта на година в САЩ.

Нещо повече – ваксинацията против грип носи най-голям ефект точно при по-възрастните хора. Това не е само впечатление от моята практика, но е реалност в съвременния свят. Според учени от университета в Минесота при хората над 65 годишна възраст ваксинацията води съответно до 19  %  и 23  % по-ниска честота на прием в болница по повод на сърдечен или мозъчно-съдов проблем. Грипните пневмонии при ваксинираните намаляват с 32%. Това е наистина впечатляващо.

Има и други любопитни статистики – през 2001 год. Световната Здравна Организация препоръчва имунизация против грип за цялото южно полукълбо. Учени от Аржентина установяват особено положително въздействие на ваксината против грип върху болни, току що понесли инфаркт, или възстановяващи се след операция на сърцето.

Това са само част от многобройните аргументи в полза на противогрипните ваксини. Но трябва да се имат предвид някои важни моменти. Ваксината би трябвало да бъде поставена от лекар, след като се изключи налично инфекциозно заболяване в момента, алергия към яйца; при жените – бременност. Противогрипната ваксина не е магическа пръчка – за постигането на имунитет обикновено са нужни 3 седмици. Ето защо не очаквайте ваксината да ви пази от момента,  в който е направена. При увредени и особено податливи на инфекции сърдечно-болни бих препоръчал повторно ваксиниране по средата на зимата.

Разбира се, както всяко нещо и ваксинацията е не задължителна. Редица хора няма да могат да си я позволят. Ето защо пациентите би трябвало да знаят, че от особена важност при един сърдечно болен е навременната реакция. Една грипна инфекция при такъв човек много лесно и бързо се усложнява с бактериална, налагаща антибиотично лечение. Отново ще наблегна на факта, че това обикновено е свързано или с посещение на болница или с лечение у дома с антибиотици, които по правило струват в пъти повече над цената на ваксината против грип. 

Д-р Николай Кичуков е кардиолог, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница. Читателите на Lekuva.net при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или на 088/8762634, е-mail: kichukov@hotmail.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Противогрипните ваксини задължителни за сърдечноболните

  1. Pingback: Грипът: бдителност и задължителна ваксинация! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *