Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чувствителността на зъбите при избелване е само временна

Аз съм на 28 години, заинтересован съм от системите за избелване на зъбите. Имам доста приятели, които са минали по този път. Някой от тях ползват пости за зъби, други слагат шини в устата, с които стоят по цели нощи. Трети постигали този ефект с разни четки, с които зъболекарите им  “лъскали” зъбите. Аз лично знам, че след подобно “лъскане” зъбите стават чувствителни на топло и студено, което ми се струва, че не е съвсем редно. 

Кой метод за избелване ще ми препоръчате ? Има ли опасност след някой от тях вместо да се оправя да си навлеча нов проблем ?

Иван Тодоров, Варна

Много хора на вашата възраст също се интересуват от този проблем. През последните години много фирми започнаха да произвеждат най-различни системи за избелване. Трябва обаче да се разграничим пастите и методите за избелване и полиране, които използват зъболекарите. Трябва да е ясно, че голяма част от фирмите, които рекламират избелващите свойства на продуктите си спекулират. Те почистват налепите по зъбите и остатъците от храните. Полирането от зъболекаря пък с четки и пасти застрашава емайла, особено след почистването на зъбен камък с цел по-трудно да се задържи нов такъв.

Избелващите системи са качествено различни и се прилагат, след като зъбите са изрядно почистени от зъбен камък.

Наистина при тях са възможни усложнения като хиперестезия /повишена чувствителност от топло и студено/, която обаче по правило е временна. По принцип, когато се усети подобен проблем, избелването се прекратява и чувствителността изчезва.

Най-често това е явление, което се получава при млади хора, защото пулпата /нерва/ на зъба стои високо и като цяло е много по-податлив на въздействие отколкото при по-възрастните хора, при които пулпата се отдръпва с годините.

Точно по тази причина пациенти с шиечки кариеси или оголени шийки, които и без избелващи  системи се чувствителни по време на миене на зъбите, не са подходящи за манипулацията.

От друга страна е хубаво да се знае, че  хубаво избелване на посивяли  от пушене и от други подобни въздействия зъби не е възможно да се получи.

Възможният ефект е просветляване на цвета с 2-3 нюанса, но не повече. Трябва да се знае, че постигнатия резултат трябва да се поддържа във времето, тоест той не е траен. Ако процедурата на избелване не се повтаря на всеки шест месеца първоначално постигнатия цвят отново потъмнява. Почти всеки пие ежедневно кафе, кола, червено вино и др., които силно оцветяват зъбите.

За трети вид избелване става дума, когато говорим за оцветяване на отделни зъби при тяхното умъртвяване. Те потъмняват с времето, стават розови, до черни. При тях може да си приложи вътрешкореново избелване, при което резултатите са качествено различни в цветово отношение и са наистина трайни.

Във всеки случай питайте вашия личен стоматолог от кой метод на избелване имате нужда и колко продължителен ще бъде ефекта. За всеки човек той е индивидуален и зависи от  конкретния човек – дали е пушач или не, дали пие мляко или не и др. 

Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/ 807-559.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *