Начало / Здравословен живот / Бременност и кърмене / Ето трите най-популярни митове за бременността


Ето трите най-популярни митове за бременността

През бременността, запленени от чудото на живота, бъдещите майки са по-склонни да вярват на митове, отколкото на здравия си разум

По специфичните въпроси на бременността модерните жени са далеч по-образовани от своите прабаби. Независимо от това, някои митове по въпроса за деликатното положение се оказват изключително жизнеспособни и днес. Едно американско университетско проучване сред десетки хиляди жени, независимо дали са бременни, раждали или не, определя трите най-разпространени заблуди и митове, приемани все още за истина от мнозинството представителки на нежния пол.

bremennost

Митове за бременността

1. Калорийността на храната трябва да се увеличава с напредване на бременността. Това е нежелано и доста вредно заблуждение: „трябва да се храниш за двама“ съветват дори от най-близките хора. Само в последните месеци на бременността калориите може да се увеличат, но единствено по изрична препоръка на лекар. Винаги преяждането върви ръка за ръка със затлъстяването, което значително увеличава риска от високо кръвно и различни усложнения – гестационен диабет и прееклампсия.

2. Рибата е изключително полезна за здравето на бременната жена и плода. Това може да е било вярно някога, но сега – само отчасти, тъй като много видове риби натрупват в тъканите си живак. За съжаление промишленото замърсяване е навсякъде, а едва наскоро се разбра, че водните обитатели може да се натрупват и вредни вещества от органичен произход (пестициди). Затова през бременността е необходимо да се ограничи консумацията на риба и морски дарове до около 300 грама на седмица.

3. Редовното масажиране на корема с какаово масло намалява риска от поява на стрии. За съжаление, тенденцията към образуване на стрии е до голяма степен генетично предопределена. Поради тази причина жените, чиито майки и баби са имали стрии през бременността, по-добре да не охарчват за скъпи и напълно безполезни медикаменти с митичен ефект.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*