ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да бъдем бодри през пролетта?

От февруари не само природата е в състояние на съживяване и възход.

В човешкото тяло също се пробужда нова енергия, която трябва да бъде насочена в правилната посока. Телесното и душевното пречистване, богатата на витамини храна и редовните тренировки на чист въздух ще ви предпазят от пролетната умора.

След студените зимни месеци, когато дните постепенно стават по-дълги, човешкото тяло също се пробужда за нов живот. По-силната светлина стимулира обмяната на веществата и ендокринните жлези към по-активна хормонална секреция. Често след това се подобрява и кръвообращението. Организмът реагира на постоянните промени в температурата и атмосферното налягане, като различните фактори въздействат директно върху вегетативната нервна система. Тонусът на кръвоносните съдове се променя непрекъснато – те се разширяват и свиват, което означава стрес за организма, проявяващ се като пролетна умора. Тези затруднения в аклиматизирането се проявяват и като влошена концентрация, главоболие, отпадналост, нежелание за движение и по-голяма податливост към инфекции.

Заредете се с кислород

Съществува едно средство срещу тези симптоми – много движение на открито. Спортното ходене, джогингът, колоезденето и продължителните разходки стимулират кръвообращението, разграждат хормоните на стреса, предизвикват естествена умора и подобряват значително съня.

Пречистване от токсините

Когато клетките се делят по-бързо и старите се заменят с нови, е време за пролетно прочистване на организма. Естественият процес на клетъчна регенерация може да бъде подпомогнат с повече течности, дни за разтоварване или лечебен пост. Великденският пост не е популярен само сред вярващите. Още преди 6000 години китайците са установили, че намаленият прием на храна през пролетта влияе положително на организма.

Който се ентусиазира от идеята за постенето, не само ще прочисти организма си, но и между другото ще свали някои и друг килограм от натрупаните през зимата тлъстини.

Менюто през пролетта

Наред с редовното движение и упражненията за увеличаване на мускулната сила трябва да обърнете внимание и на храненето. При това е много по-целесъобразно да спазвате балансиран пълноценен хранителен режим, отколкото чрез строги диети да се откажете от пресните плодове и зеленчуци, които съдържат много полезни вещества. Те повишават издръжливостта на организма към физическо натоварване, помагат при депресивни състояния и укрепват имунната система.

Повишената нужда от витамини С и В, от калций, желязо и магнезий може да се задоволи с пролетни зеленчуци — моркови, аспержи, грах, спанак и пресни картофи, както и пълнозърнести продукти и крехко агнешко или телешко месо.

Богатите на витамини диворастящи подправки като левурда, кресон и киселец, приготвени на супа или салата, стимулират обмяната на веществата. Можете да съберете млади листа от глухарче и да приготвите салата. Тя подобрява функцията на черния дроб и бъбреците и действа очистващо на кръвта.

Подправки като джинджифил, кориандър или кардамон придават на ястията свеж вкус, ободряват и имат стимулиращо въздействие. Бързо средство за ободряване е и ябълковият оцет. Сутрин преди закуска пийте по три супени лъжици оцет, разтворени в чаша вода, и това ще осигури на организма нужното количество калий за освобождаване от токсините.

Отворени към новото

Пролетта е време на обновление. Това важи не само за ароматите и цветовете, но също така и за хората, чувствата и новите цели. Движете се колкото можете повече на чист въздух, дайте свобода и на чувствата си. Наслаждавайте се на разпукващия се навсякъде живот и неговата ярка красота, събудете сетивата си и поемете дълбоко въздух.

Прогонете пролетната умора

  • Разхождайте се поне един час дневно на свеж въздух. Това стимулира кръвообращението и увеличава синтезирането на витамин D.
  • Контрастните душове са естествено освежаващо средство. Останете под душа за 30 секунди при умерена температура на водата, а след това в продължение на 3 секунди под хладка вода. Повторете 3 пъти, като завършите със студена вода.
  • Понижете стайната температура до 18 °С. Кръвоносните съдове се свиват и кръвното налягане се регулира.
  • При силна умора пийте прясно мляко с мента! Залейте една чаена лъжичка изсушени ментови листа с 250 мл току-що сварено прясно мляко, оставете листата за 5 минути, после прецедете.
  • Студеният душ на ръцете гарантира бързо освежаване през деня. Облейте предмишниците със студена вода за 15-20 секунди; след това оставете кожата да изсъхне на въздуха.
  • Прозявайте се колкото можете и от сърце. Това доставя кислород до мозъка много бързо.

Прогонете сенната хрема

  • Когато полените се носят из въздуха (през пролетта те са най-вече на житни култури и дървесни видове като лешник, дъб, явор или бряст), имунната система при много хора отвръща със свръхреакция.
  • Класическите симптоми на алергията са кихане, сърбеж, парене, сълзене или подпухване на очите, постоянно течащ нос. Понякога се стига дори до пристъпи на астма, които изискват незабавна консултация с лекар.
  • Тъй като ефикасни природни лекове за сенната хрема все още не са известни, основното правило е да се избягва предизвикващата алергията субстанция. Следете информацията за разпространението на полените. В някои аптеки се предлагат и календари за разпространението на полените.
  • При съобщение за полени във вашия регион по възможност стойте повече вкъщи и затворете вратите и прозорците.
  • Преди да легнете да спите, измийте косата си, за да отстраните полените.
  • Напоените памучета с борова вода (от аптеката), поставени върху клепачите, въздействат успокояващо и облекчават досадния сърбеж.
  • Монтирайте в колата си филтър за полени.
  • По възможност си вземете отпуск през този период и заминете на море или в планината (над 1500 м). Тези региони се смятат за свободни от полени.

Пролетната програма подпомага организма да се адаптира към този сезон на годината.

Край на тлъстините!

Приведете фигурата си във форма и обявете война на тлъстините, натрупани през зимните месеци.

Спортно ходене

Прогонете пролетната умора. Започнете с 10 минути ходене и ги увеличавайте постепенно. По-късно можете да смените ходенето с джогинг, който може би ще се превърне в постоянен навик.

Във форма

Крайно време е да направите нещо за своята форма след дългите зимни месеци. Използвайте първите топли лъчи на пролетното слънце и се качете на колелото. Като за начало подберете маршрут с възможно по-малко изкачвания и от време на време си позволявайте кратки почивки. Опитайте се да поддържате темпото през първите три километра.

Ако времето е променливо, можете да подобрите формата си и вкъщи

Постене и очистване от токсините

Съчетайте поста с туризъм. Движението сред природата и приемът на много течности разто-варват организма. Който не иска или не може да пости, трябва поне веднъж на 4 седмици да си определи разтоварващ ден за очистване от токсините.

Добро начало на всеки ден

Изпънете се и се протегнете след зимния сън и поздравявайте всяка утрин с въодушевление. Оставете пролетния въздух да нахлуе в стаята, вдишайте дълбоко и започнете сутрешните упражнения – след 5 минути кръвообращението ви ще е напълно стимулирано .

Пролетен танц

Танцът ще ви изпълни с енергия, ще раздвижи крайниците ви и ще ви създаде добро настроение. В хармония с музиката можете да дадете воля на сетивното си въображение, да се освободите от зимната скованост и да откриете сезона на свежия въздух отпуснати и разкрепосте ни.

Раздвижете се!

Скачането на въже е идеалното упражнение за загряване преди всяка тренировка, но и само по себе си е много ефективно. То укрепва мускулатурата на краката и стимулира сърдечносъдовата система и кръвообращението. Започнете с 5 минути и увеличавайте броя на подскоците всеки ден. Редувайте скачане с двата крака едновременно и последователно и на всяка минута правете по 30 секунди почивка. Носете удобни спортни обувки, за да щадите ставите.

Излезте сред природата

Възприемайте пролетта с всичките си сетива. Слушайте птичките, открийте първите пролетни пъпки, усетете свежия дъх на младата трева и аромата на влажната почва. Това не само приповдига настроението, но и стимулира оросяването на мозъка.

Пролетно меню

Сега е моментът да преминете от калоричната зимна кухня към леки и богати на витамини пролетни храни.

Преди ценени като билка, а днес почитани от гастрономите, аспержите са зеленчукът на пролетта. Те съдържат витамините В, С и Е, много калий, магнезий и калций и имат силен диуретичен ефект.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *