Начало / Здравословен живот / Здравословно хранене / Сокът от цвекло е балсам за сърцето


Сокът от цвекло е балсам за сърцето

Сокът от червено цвекло подобрява кръвоснабдяването на мускулатурата; това се отнася за всички мускули – включително сърдечния. До този извод е достигнал д-р Дейвид Пуло от Канзаския университет.

sokЕкипът на д-р Пуло доказва че веществата, включени в състава на цвекловия сок, оказват благоприятно въздействие както върху скелетната мускулатура – така и върху сърцето. Наблюденията в Канзас откриват по-интензивно съкращаване на мускулната тъкан под въздействието на сока, коментират от medikforum.ru. Благодарение на активизирания приток на кръв човек усеща енергия и прилив на сили, необходими за различни физически натоварвания.

Известно е, че в състава на цвеклото участва сол на азотната киселина. Именно този компонент е причина за подобреното насищане на мускулите с кръв. 70 мл сок от цвекло съдържат толкова азотна киселина, колкото 100 грама спанак. Попадайки в организма, азотната киселина се превръща в азотен окис – а от това следва разширяване на кръвоносните съдове. Учените са изчислили нещо като коефициент на полезното действие при употреба на сок от цвекло и се оказва, че под въздействието му мускулното кръвоснабдяване се подобрява с около 38%.

Известно е, че сокът от червено цвекло има благотворно влияние върху кондицията на стомах, страдащ от повишена киселинност. Попадайки в кръвта, полезните вещества от цвеклото очистват кръвта от токсините и стимулират синтеза на еритроцити – именно те са снабдителите с кислород в живите организми.

Добавяме и това, че цвеклото обогатява организма с беталаин – антиоксидант, ефективен при борбата на организмите с възпалителните процеси.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб