Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Когато диабетът ви потиска – важни съвети за преодоляване на този проблем

Оптимистичната гледна точка определено помага на хората в трудни времена – доказано е. Но понякога дългосрочните предизвикателства като диабета просто ви изтощават, насаждайки ви чувство на безпомощност, тревога или меланхолия. Когато това се случи, е време да предприемете конкретни действия. Емоционалното и физическото здраве са дотолкова взаимно свързани, че не можете да си позволите да пренебрегвате това, което ви потиска или ви връща във форма.

Присъединете се към някоя виртуална общност на диабетиците. Понякога няма нищо по-хубаво от това да си поговориш с някого, който е наясно през какво преминаваш. С помощта на форумите в интернет можете да откриете хора, които са изправени пред същите предизвикателства като вас, и да разберете как се справят с тях. Можете да започнете свой личен блог и ежедневно да публикувате статии как преминава денят ви или да се включите във вече съществуващи блогове. И в двата случая ще разполагате с място, което да посетите, щом почувствате нужда от подкрепа, или да се откъснете от собствените си терзания, като помогнете на други хора със същото заболяване.

Потърсете курсове за овладяване на стреса. Хроничният стрес е особено вреден за диабетиците, защото повишава нивата на кръвната захар и понижава мотивацията да се храните здравословно и да спортувате. Освен това депресията, която е често срещано последствие от стреса, увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

diabetКогато сте ядосани или уплашени, си представете, че сте загрижен приятел и напишете писмо до себе си. Ще има дни, в които ще се чувствате отчаяни. Това е напълно нормално. Когато потискате притесненията, страховете и опасенията си, без да ги признавате, те се увеличават. Чудесно е да можете да се обадите на приятел, когато сте разстроени, но ако няма никой наблизо, бъдете си сами най-добър приятел. Вземете лист хартия или седнете пред компютъра и си изпратете послание. Какво бихте казали на някой, който се чувства по същия начин? Бъдете мили, нежни и разбиращи.

Изпънете гърди и изнесете раменете си назад за бързо ободряване. Изправената стойка може да доведе дори до правилна нагласа, докато прегърбването стимулира пораженческото отношение.

Носете ярки цветове, за да подобрите настроението си. Звучи банално, но наистина действа. Ако сте свикнали да носите бежово, сиво или черно, извадете червена или яркозелена блуза и я носете през целия ден. Останалите хора ще прозрат по-положителната ви нагласа, а тяхната реакция може наистина да „обагри“ настроението в светли краски.

Попитайте партньора си или близък приятел какво обичат във вас. Когато се чувствате особено потиснати, вероятно ще ви бъде трудно да кажете каквото и да било добро нещо за себе си. Това е моментът, в който разговорът с близък човек може да е от помощ. Можете да си запишете какво ви казва любимият или приятелят или да ги помолите да ви го напишат в писмо или имейл, които да можете да прочете, когато имате нужда от стимул.

Откажете се от някоя задача. Ако имате тежък ден и се чувствате зле, дайте си почивка. Подберете приоритетите си и преместете най-далечната задача за ден или два по-късно. Ако майка ви се обади по телефона, признайте, че нямате време да разговаряте и ще й звъннете на следващия ден, когато можете да отделите повече време, за да си поговорите.

Избройте на лист хартия четири неща, които харесвате в себе си. Продължавайте редовно да допълвате списъка, щом се сетите за своя силна страна или положително качество. Включете нещата, които правите добре, като плетене, готвене или разказване на вицове. Ако някой ви направи комплимент, добавете го. В дните, когато усещате, че диабетът взема надмощие, извадете списъка – този преговор ще ви напомни, че вие и заболяването не сте едно цяло и фактът, че страдате от диабет, не означава, че сте неудачници.

Вдигнете краката си на стената, за да намалите стреса. Тази позиция е любима на практикуващите йога. Те казват, че тя не само облекчава уморените и натоварени крака и стъпала, но и „прегражда пътя“ на стреса. Сложете възглавница до стената и се настанете така, че бедрата и тазът ви да са върху възглавницата, главата и раменете – на пода, а краката ви – опрени на стената. Тялото ви трябва да бъде под формата на обърната буква „г“. Затворете очи и дишайте дълбоко за около минута. Ако ви е неудобно със стена, можете да изпълните упражнението, като подпрете краката си на диван или стол.

Запишете страховете си. Чувствате ли страх, че нещо ужасно може да се случи вследствие на диабета? Не оставяйте неясното чувство на притеснение да ви гложди. Помислете внимателно от какво се страхувате и го запишете, за да можете да го погледнете обективно. След това се запитайте каква е вероятността този сценарий да се осъществи и какви са конкретните стъпки, които можете да предприемете, за да го предотвратите.

Не можете да проумеете какво ви тревожи? СТОП! Нещо старо, но изпитано: всеки път, когато изпитвате тревога, когато сте раздразнителни, тъжни или не можете да се отървете от чувството на обреченост, спрете и се запитайте дали не сте гладни, гневни, самотни или изтощени. Ако е минало повече време от последното ви хранене, може да сте раздразнителни, защото кръвната ви захар е ниска. Ако усещате гняв, трябва да откриете какво ви е разстроило, за да го преодолеете. Самотни ли сте? Обадете се на приятел. И накрая, набавяте ли си достатъчно сън? Преумората може да ви направи избухливи.

Купете си етерично масло с аромат на лимон или портокал. Изследванията са доказали, че ободряващият цитрусов аромат подобрява настроението и намалява степента на притеснение. Потърсете ароматерапевтични масла или торбички, свещи или ароматни пръчици с такива ухания. Разпределете ги на различни места в дома си. Още по-лесно: разрежете един портокал, изяжте плода, а с кората ароматизирайте въздуха.

Направете си билкова градина. Розмаринът и ментата имат свойството да ободряват, което носи и приятно допълнение – потискат апетита. Лавандулата е известна с успокояващия си ефект. Посадете тези билки в двора си и берете стръкчета от тях, които да слагате в малка чаша вода в кухнята си. Ще ви лъхва приятен аромат всеки път, когато минете покрай хладилника.

Бавно духнете въображаема свещ, когато се чувствате напрегнати. Дълбокото дишане предизвиква реакция на успокоение. За жалост обикновено дишаме учестено и повърхностно – особено при притеснение – което увеличава стреса, защото ограбва организма от нужния му кислород. Възпротивете се на тази тенденция, като си представите, че на около метър от вас има запалена свещ. Вдишайте бавно и дълбоко, след това издишайте бавно докрай, за да духнете свещта. Повторете три или повече пъти.

Гледайте нещо зелено поне веднъж дневно. Съзерцаването на природата доказано облекчава стреса и подобрява настроението и дори няма нужда да излизате от задния си двор, за да усетите благоприятното й действие. Разгледайте красиво листо или цвете или наблюдавайте как някое врабче подскача наоколо. Повечето хора прекарват дните си, концентрирани върху задачи. Отделянето на време за наблюдението на нещо напълно различно дава възможност на съзнанието ви да се освежи и отпочине.

Организирайте си седмична сбирка за „смях от сърце“. Събиране с шумна приятелска компания, посещаване на комедийно представление с партньора или просто гледането на смешен филм вкъщи – всичко това може да ви ободри, когато се чувствате потиснати. Смехът е полезен за здравето на сърцето. Учени са установили, че хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, се смеят с 40% по-малко от останалите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *