Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тичайте, ако ви е мил живота!

Запишете си, или най-добре го запомнете – обездвижването убива!

обездвижване Обездвижването може да причини бавна и мъчителна смърт. Непрекъснато има изследвания на тази тема, но две нови открития в тази област трябва да накарат и най-заетия или мързелив човек да си вдигне задника от стола, да започне да ходи пеша или поне да отделя по 10 минути на ден, за да тича. Може и нищо да не правите, достатъчно е да стоите известно време от денонощието прави. Стоенето прав забавя стареенето на клетките, а другото – че отдалечава часа на смъртта.

Голяма част от хората прекарват деня си в седнало положение. След това лягат да спят. Това са над 8 часа на ден. Дори хора, които тичат по 1 час, прекарват останалите часове от деня на стол.

Последиците от това заседяване са добре документирани. Доказано е, че колкото повече седи човек, толкова по-вероятно е да се разболее от диабет, от сърце или от друга болест, от която се умира. Но връзката на болестта със седенето е само установена, без заседяването на стола скъсява живота да е ясно как то я причинява. Екип от шведски учени е направил експеримент, който проследява доколко времето, прекарано седнал, се отразява на теломерите в човешките клетки. За него съобщи септемврийският брой на „Бритиш джърнъл ъв спортс медисин“.

Теломерите са израстъци от двата края на увитата като спирала молекула на ДНК. С времето те се скъсяват и като свършат, клетката умира. Затлъстяването и болестите ускоряват скъсяването, докато здравословният начин на живот го забавя.

Шведите събрали група от заседели се мъже и жени с наднормено тегло, всички на възраст 68 г., и им взели кръв, за да измерят теломерите на белите им кръвни клетки. После половината от групата започнали леки натоварвания и били посъветвани да не седят дълго. Другата половина продължили да живеят постарому. След 6 месеца пак им взели кръв. Оказало се, че теломерите на първата група – хората, които престанали да се заседяват, са се удължили. Тоест, техните клетки са били физиологично подмладени. В контролната група теломерите били скъсени. Намаленото време, прекарано в седене, а не толкова движението, е удължило теломерите, заключава д-р Пер Сьогрен от университета в Упсала.

Д-р Питър Качмаржик от Биомедицинския център в Батън Руж пък е преровил цялата информация за физическата активност на възрастните канадци и е открил неизвестна закономерност. Тя е между дните, които те са прекарали прави за едно цяло десетилетие, и данните за смъртността в Канада за същото десетилетие. Д-р Качмаржик искал да види дали хората, които по-дълго стоят прави, умират по-млади. Оказало се обратното – „смъртността пада при по-дълго стоене прав дори да не правиш нищо“, пише той.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *