Начало / Здравословен живот / Здравето след 50 / Ето как да се справим с промяната на времето


Ето как да се справим с промяната на времето

Промяната на времето винаги оказва влияние върху здравословното ни състояние и е необходимо да вземем адекватни мерки

Добавете в менюто си плодове и зеленчуци, консумирайте повече пчелен мед и риба, не забравяйте и билките, съветват специалистите. Смяната на сезона и промяната на времето влияят върху сложната система на човешкия организъм.

Как да се справим с промяната на времето

Как да се справим с промяната на времето

В този период, особено при хронично болните и хората от третата възраст не са изключени рецидиви на стари болежки, смущения в сърдечната дейност и кръвното налягане. Гъстата облачност и мъгливото време действат потискащо дори върху най-здравата психика. Симптоматични са оплакванията от понижено самочувствие, главоболие, сънливост, липса на апетит, сърцебиене и понижение на кръвното налягане. Според специалистите, това е свързано с на първо място с намаленото слънчево греене и нуждата на организма от повече енергия при адаптацията към студения сезон.

За да се справим с проблемите, свързани промяната на времето, може да се възползваме от съветите на уважавани български лекари, публикувани от „24 часа“.

Ранното ставане от сън дава възможност по-плавно организмът ни да влезе в ритъм. Полезно е за стомаха и червата сутрин да изпиете чаша затоплена вода.

Особено полезно е обогатяването на традиционната „балканска диета“ ( типичните сезонни плодове, пресни зеленчуци и салати със зехтин, риба) с млечно-кисели продукти, билков чай с мед и пчелни продукти.

След дъждовете въздухът се пречиства от типичните алергени, затова не пропускайте разходките пеша, които ще имат особено благотворен ефект.

Според специалистите, очакваната ниска слънчева и геомагнитна активност през следващия 10-дневен период може да се отрази негативно, като предизвика нестабилност в кръвното налягане и рязко снижаване на стойностите му. При такива случаи е важно хронично болните да не забравят за предписаните медикаменти. Препоръчва се повече двигателна активност и приемането на достатъчно течности.

Билков чай или просто вода с мед действат благоприятно на нервите и помага да се справим с неблагоприятните последици, свързани с промяната на времето.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*