Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко килограма трябва да наддаде жената по време на бременността?

Бременната жена трябва да се храни за двама – това схващане отдавна е отживелица

бременна Проблемът е, че се наблюдава залитане в другата крайност, за което имат принос световните знаменитости. Бъдещите майки са склонни да се подлагат на диети и сериозни тренировки, за да запазят добрата си форма. Тяхната цел е да сведат до минимум качването на килограми по време на 9-месечния период. Някои дори отслабват, вместо постепенно да повишават теглото си. Това подлага на риск и женския организъм, и бебето, предупреждават лекарите.

Според диетолозите става въпрос за хранително разстройство. Наричат го прегорексия или маморексия. Психолозите твърдят, че от него страдат жени, при които промените във външния вид предизвикват чувство за загуба на контрол върху целия им живот. Диетите и ограниченията играят роля на защитна реакция. Тяхната цел е да поддържат тялото такова, каквото е било преди бременността. Но при непълноценно хранене очакваното наддаване на тегло при бебето е минимално. В резултат на това развитието на органите и системите му е затруднено, храненето през плацентата е недостатъчно и рискът от вродени увреждания и преждевременно раждане се повишава.

През бременността нуждата на женския организъм от витамини, минерали и белтъчини се увеличава, а ограничаването на храната и консумирането на продукти с ниска хранителна стойност могат да доведат до дефицит на калций, витамин D и желязо. Специалистите са категорични: яйцата, месото и рибата трябва да присъстват в менюто на бъдещата майка. През първото тримесечие бременната жена се нуждае от 65 калории повече. Това се равнява на една филия пълнозърнест хляб. През следващото тримесечие потребността от допълнителна енергия се покачва с 260 калории, а през последните месеци – с 600. „Жените с нормално телесно тегло качват около 12-13 кг за цялата бременност. През първите 6 месеца килограмите се увеличават с 6, а през последните 3 месеца – с още 6. По-слабите жени добавят 15-16кг, а по-пълните – 7-9 кг и по-малко“, казва известната диетоложка проф. д-р Донка Байкова.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *