Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Антибиотиците причиняват детско затлъстяване!

Ако едно малко дете е лекувано с антибиотици поне четири пъти през първите две години от живота си, рискът да развие затлъстяване е напълно реален. Това твърдят учени от детската болница във Филаделфия.

detАмериканските учени смятат, че използването на повече от четири курса терапия с антибиотици при деца, не навършили две години, повишава риска от затлъстяване към 5-годишна възраст с 11%. Тези изследвания са още един аргумент в подкрепа на тезата, че широкото приложение на антибиотици трябва да се ограничи.Експертите не спират да алармират, че безконтролното предписване и приемане на антибиотици е една от причините за рязкото нарастване на инфекции, които не се поддават на лечение с тази огромна група медикаменти.

Учените коментират, че всеки шести курс на лечение с някой антибиотик е неуспешен заради нарастващата резистентност на патогенните бактерии. Сега се оказва, че освен това антибиотиците създават условия за затлъстяване. Обяснението на този факт е, че антибиотиците нарушават равновесието на чревната микрофлора и с това променят метаболизма в детския организъм. Резултатът е трупане на килограми още в ранна възраст, а това най-често си остава за цял живот.

Споменатото изследване засяга използването на антибиотици с широк спектър на действие. Специфичните антибиотици, които се използват само при определен тип инфекции, нямат този негативен ефект дори при многократно използване.

Първите 24 месеца от живота на детето се характеризират със значителни изменения в неговото хранене, усилен растеж и развитие на чревната микрофлора. Намесата в тези процеси чрез широкоспектърните антибиотици има своите последици. Все пак учените допускат, че причината за детското затлъстяване е по-скоро комплексна: ефектът зависи както от медикаментите, така и от заболяването, което лекуват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *