Забравете тези митове за здравето!

Студените душове каляват организма, витамин С пази от настинки, шоколадът влошава състоянието на кожата – това е само част от широко разпространените митове, свързани със здравето

здраве Някои от тях имат сериозно научно обяснение, почиващо на изследвания, в други има зрънце истина или пък са чиста заблуда. Кои популярни твърдения са верни и кои -не. Отговор на този въпрос дава известният германски лекар Карстен Лекутат.

Студените душове каляват. Вярно е,но с уточнението, че става дума по-скоро за контрастните душове. Редица изследвания потвърждават благотворното им влияние върху имунната система. Ето какво сочат резултатите от проведен тест в университетската болница в Йена сред пациенти с бронхит. След 10-седмично укрепване на имунитета с контрастни душове броят на лимфоцитите (кръвните телца, о

тговорни за предпазването от болести) при всеки бил нараснал с около 13%. Успоредно с това спаднал ръстът на инфекции. Специалистите обясняват, че рязката смяна на температурата на водата тренира организма да реагира на променливи условия и по този начин го калява. Това е особено полезно за съвременния човек.

Прекарвайки часове наред в помещения и превозни средства с климатична инсталация, той трудно се адаптира към температурни колебания и затова лесно се разболява.

Витамин С и цинк пазят от настинки. Не е съвсем вярно. Истината е,че антиоксидантът витамин С има свойството да неутрализира окислителните реакции в организма, които водят до образуването на вредните свободни радикали. Всъщност аскорбиновата киселина съкращава периода на боледуване от простуди и настинки. Този ефект настъпва, ако се удвои препоръчителното дневно количество на витамин С от 100 мг. Подобно е действието и на минерала цинк. Когато се приеме при първи симптоми на настинка, той намалява степента и продължителността на боледуването. Цинкът трудно се набавя по естествен път. Неговите източници не са плодовете и зеленчуците, а стридите, телешкият черен дроб, лещата и соята.

Шоколадът причинява появата на пъпки при тийнейджърите. Основната причина за акнето са хормоналните промени, протичащи в организма. Дали има храни, които влияят на състоянието на кожата, е често задаван въпрос. Все още обаче няма достатъчно категорични данни за съществуването на пряка връзка между консумацията на определени продукти и образуването на младежки пъпки. Според някои проучвания високите нива на витамин В12 биха могли да влошат проблемната кожа. Изследванията продължават. А акнето си остава заболяване на мастните жлези и космените фоликули на кожата, което няма общо с консумацията на шоколад, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *