Първа помощ при контузен, навехнат или счупен крак

Физическата активност е профилактична мярка, която лекарите препоръчват срещу всякакъв вид заболявания

контузия
Нерядко обаче спортните занимания причиняват травми. Да не говорим за екстремните спортове, превърнали се в мода сред младите хора. Контузиите, които човек може да получи, са изкълчване, болки в ставите, мускулни спазми. Понякога се стига до разтежения и дори разкъсвания на мускули и сухожилия.

При остра травма незабавно наложете пострадалото място със студен компрес – лед, увит в хартия или кърпа. След половин-един час, когато температурата на кожата се нормализира, сложете втори компрес, а ако се налага, и трети. По този начин ще овладеете отока и ще туширате болката. Това става благодарение на свиването на малките кръвоносни съдове и намаленото оросяване. Третирайте травмата със студени компреси до три охлаждайте, хроничните загрявайте дни, докато трае острата и фаза. Студената терапия помага и при мускулни пренатоварвания. Ако изпитвате болка в коляното след тичане, наложете лед, за да предотвратите евентуално възпаление. В никакъв случай не правете това преди тренировка.

За разлика от острите травми, хроничните се лекуват с топлина. Те се получават постепенно и причиняват притъпена болка. Често са резултат от системно претоварване или пък се появяват след неправилно лекувана остра контузия. Когато няма възпаление или подуване, се използва топлина. Отличен е ефектът при схващаща, постоянна мускулна или ставна болка. Загряването повишава еластичността на връзките в ставата и увеличава кръвния поток. Добре отпуска стегнатите мускули и помага при спазми. Не прилагайте топлината след тренировки -тогава ледът е най-добрият вариант, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *