ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Маслина

Olea europaea Oleaceae (сем. Маслинови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, плодовете, олиото

Отглеждане

Маслината е студоустойчиво вечнозелено дърво, високо 10-15 м, със сива напукана кора и сиво-зелени, кожести листа, които отдолу са сребристи. Дребните ароматни кремави цветове са събрани в изправени съцветия и се появяват през късната пролет. Впоследствие от тях се развиват яйцевидни зелени плодове, които през зимата узряват и стават черни. Дърветата дават плод на седмата си година, като достигат зрялост към 35-ата си година и живеят поне до 150 години, а в някои случаи и до 1000. Маслиновото дърво е подходящо за централен акцент в билковата градина.

Сортове и видове

Маслините се различават по устойчивост. „Cipressino“ от Пулия, Италия, е изправена и компактна, идеална за отглеждане в саксии. „Frantoio“ – сорт от Тоскана, е ранно зреещ и дава малки овални плодове, от които се добива отличен зехтин. „Picuаl” от Андалусия в Испания е устойчив самооплождащ се сорт със забележителни листа, изпъстрени с бяло от задната страна.

Местоположение – Маслините обичат добре дренирана почва и слънце.

Размножаване – Засявайте семената при 13-15 °С през пролетта или вземете полузрели резници през лятото.

Грижи – Отрежете основното растение, когато стане високо 1,5 м. Извършвайте резитбата рано напролет, като премахвате старите клони, за да стимулирате появата на нови, защото плодовете се развиват предимно върху едногодишни разклонения.

Болести и вредители – Дърветата биват нападани от щитоносни въшки и коренови нематоди и страдат от гниене Verticillium.

Събиране и съхранение – Събирайте листата, когато ви потрябват, за да ги използвате пресни или сушени. Плодовете се берат недозрели или зрели за консумация и само зрели за добиване на зехтин.

Употреба в медицината

Olea europaea. Използвани части: листата, зехтинът. Маслиновите листа са горчиви и с адстрингентни, антибактериални,антивирусни и антиоксидантни свойства. В народната медицина от тях се прави чай при висока температура, включително и при малария, а натрошени на лапа лекуват кожни възпаления. Понастоящем от тях се получават екстракти против стареене на кожата и за сърдечносъдовата система. Зехтинът е омекотяващо и успокояващо средство и съчетан с лимонов сок, се прилага при камъни в жлъчката, освен това се влага в продукти за суха кожа и коса. Смята се, че редовната му консумация намалява риска от сърдечносъдови заболявания и понижава секрецията на стомашни сокове при пациенти, страдащи от свръхкиселинност. За безопасната употреба на маслиновите листа и зехтина се консултирайте с лекар или със специалист билкар.

Употреба в кулинарията

Маслините са важна съставка на много средиземноморски ястия като ордьоври, салати, пастети за мазане (като тапенада), сосове за макарони и пици. Те придават характерен вкус на месо и риба. Зехтинът се цени за готвене, за салатни заливки, майонеза, сосове и хляб (например фокача).

Любопитно:

„Оlеа“ (на гръцки „elaio“) е латинската дума за „маслина“ и за „олио“ едновременно. Маслиновите дървета се отглеждат от праисторически времена за добив на зехтин и плодове, които са значими в културата и кухнята на страните от Средиземноморието.

Легендата за Ной разказва как гълъбът, изпратен да търси суша, се върнал с маслинова клонка, което означавало, че наблизо последствията от Потопа отшумявали. Така маслината станала символ на мира и спокойствието.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *