Куркума

Curcuma longa Zingiberaceae (сем. Джинджифилови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата и ризомите

Отглеждане

Куркумата е от семейството на джинджифила и е крехко тревисто многогодишно растение. Тя образува гъсти, дълги до 1 м, елиптични, заострени листа и се разпространява чрез ризоми, които са червено-кафяви с месеста жълта част отвътре. Дребните жълти цветове са събрани в класовидно съцветие.

Сродни видове са дивата куркума (С. aromatica), която е предимно с медицинско приложение, и куркума зедоария (С. zedoaria) с листа с цитрусов аромат и ризоми, употребявани в медицината и кулинарията.

Местоположение – Куркумата се нуждае от богата и влажна почва и минимални температури през зимата 10 °С.

Размножаване – Разделяйте ризомите през пролетта.

Грижи – Отстранявайте мъртвите листа през зимата. Когато растението е в по¬кой, го поливайте рядко.

Болести и вредители – Студеното и влажно време причинява гниене на ко¬ренището.

Събиране и съхранение – Изваждайте ризомите, когато растенията са в покой, като ги попарите или сварите, преди да ги изсушите и стриете.

Употреба в медицината

Curcuma longa. Използвани части: ризомите. В аюрведическата и в китайската медицина куркумата се смята за тонизиращо и пречистващо кръвта средство и лек против артрит, кожни заболявания като псориазис, храносмилателни нарушения и чернодробни проблеми.

Лечебните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на растението се дължат на съединението куркумин. То защитава черния дроб и стимулира секрецията на жлъчен сок. Билката намалява нивата на „лошия“ холестерол в кръвта и ограничава развитието на удебелявания по артериалните стени и запушването на кръвоносните съдове.

Скорошни мащабни проучвания са установили, че редовната консумация на куркума може да намали риска от развитието на определени видове рак. Клинични експерименти са доказали, че тя намалява симптомите при ревматоиден артрит и постоперативни възпаления. Ефикасна е при лошо храносмилане, стомашни язви и проблеми с червата като болест на Крон и язвен колит.

При бременност или кърмене използвайте билката само в умерени количества, като подправка на ястия.

Употреба в кулинарията

Купувайте дебели, здрави, чисти ризоми. Те трябва да имат землист аромат на мускус. Използвана в прясно състояние или сушена и стрита, куркумата придава яркожълт цвят на храните. Тя се слага в къри на прах и на паста, в туршии, чътни, към зеленчуци, ориз и леща, пилешко месо, риба и морски дарове. Част е и от мароканската смес от подправки шермула.

Любопитно:

Яркожълтият цвят на куркумата придава златист нюанс на кърито и се използва за оцветяване на робите на будистките монаси. Отдавна се употребява като лек, особено в аюрведа, а съставки в ризомите, известни като куркуминоиди, понастоящем привличат медицинския интерес заради лечебния си потенциал.

Последователите на джайнизма – религия, произхождаща от Индия – мажат с мокра куркума лицата на младоженките.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *