ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кориандър

Coriandrum sativum Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, семената, корените

Отглеждане

Кориандърът е устойчиво едногодишно растение, което на пръв поглед прилича на магданоз с плоски листа. Младите растения образуват розетки с тънки, издължени листа, които са тъмнозелени и разделени на сегменти. Те имат силен аромат, доста различен от този на кръглите, светлокафяви семена, в които се превръщат сенниковидните съцветия от розово-бели цветове. Цъфтящият кориандър е красив за отглеждане сред други билки и декоративни растения. Ако го засадите сред морковите, силният му аромат ще заблуди морковената муха, която надушва растенията по миризмата. Можете да го отглеждате в лехите със смесени салати и в саксии.

Сортове и видове:

„Spice“ е популярен заради семената си, a „Santo“ е вид, при който образуването на цветове е забавено и се развиват гъсти зелени листа. Три различни по вид растения също се отглеждат заради листата с вкус на кориандър при горещ климат, където устойчивите едногодишни не виреят добре. Това са: виетнамският кориандър или pay рам (Persicaria odorata syn. Polygonum odoratum) и мексиканският кориандър (Eryngium foetidum) – многогодишни растения, понасящи тропичен климат; и Porophyllum ruderale subsp. macrocephalum – едногодишно, устойчиво на засушаване и горещини.

Местоположение – Кориандърът изисква влажна, добре дренирана плодородна почва и слънце.

Размножаване – Засаждайте го в саксии или в градината през пролетта и на ин¬тервали от един месец до късното лято, за да имате постоянно запаси от листата.

Грижи – Разреждайте младите растения, почиствайте ги от плевелите и ги поливайте по време на суша, за да предотвратите преждевременното образуване на цветове. Ако ги отглеждате от семена, оставете пролетната реколта да даде цве¬тове и изчакайте да узреят през лятото.

Болести и вредители – Кориандърът обикновено не създава проблеми.

Събиране и съхранение – Можете да берете листата по всяко време веднага щом растенията пораснат достатъчно. Използвайте ги пресни или ги замразявайте на стръкове (няма нужда да ги кълцате, защото се ронят лесно, когато са замразени). Събирайте семената, когато половината от тях покафенеят. Завържете стъблата на букети и ги закачете с листата надолу в хартиени торбички, за да съберете семената.

Употреба в медицината

Coriandrum sativum. Използвани части: сушените зрели плодове (семена). Те притежават спазмолитични свойства и стимулират апетита. В народната медицина кориандърът се използва заедно с ким, резене, кардамон и анасон за облекчаване на лошо храносмилане, колики, газове и подуване на корема.

За безопасната и правилна употреба на билката се консултирайте с лекар или със специалист билкар. При бременност или кърмене я използвайте само в уме¬рени количества, като подправка.

Употреба в кулинарията

Лютивите листа и стъбла са популярни в Югоизточна Азия, Близкия изток, Южна Америка и Мексико, като се слагат в салати, гуакамоле, салца, ястия с къри и пържени храни. В Индия листата се добавят към прясно приготвено чътни. Дългата топлинна обработка унищожава аромата, затова прибавяйте билката непосредствено преди сервиране.

Запичайте семената, за да подсилите уханието им. Мекият им, леко сладникав вкус е подходящ за сладки ястия и сосове като Хариса. Влакнините в смлените семена абсорбират течностите и са подходящи за кърита и задушени ястия. Корените са с по-интензивен вкус от листата. Те са предпочитани в тайландската кухня, особено като част от пастата къри.

Любопитно:

Вече над три хилядолетия кориандърът се отглежда заради ароматните му листа, корени и семена, които били открити и в гробниците на египетските фараони. Растението се споменава в Библията и е една от горчивите билки, консумирани по време на еврейската Пасха.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *