Знаете ли коя биохрана наричат „кралят на диетите“?

Кълновете ускоряват обмяната на веществата и спомагат да се изхвърлят токсините от организма

кълнове Доставят и ензими за разлика от много други храни. Богати са на витамини, минерали и на скъпоценен хлорофил.

Наричат ги „крале на диетите“, защото диетата с кълнове, плодове и зеленчуци е най-полезна. Може да се купят, но някои предпочитат да си ги правят сами. Има няколко начина за това в домашни условия, важното е семената да не са обработвани химично и да се измият добре.

Соеви кълнове

Те са сред най-популярните. Познати са и от менютата на азиатските ресторанти. Богати са на витамин С, протеини, желязо и фолиева киселина. Съдържат значително количество фитоестроген. Соевите кълнове са най-полезни сурови на салата. Свалят кръвното, нискокалорични са, подсилват имунната система и се борят срещу стреса.

Кълнове от лен

Чрез лененото масло ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Голямото съдържание на калций ги прави особено полезни за бременни. Тези кълнове предпазват сърцето, като намаляват нивото на холестерола.

Слънчогледови кълнове

Дори небелен, слънчогледът може да покълне. Ако семките са обелени, стига им да се накиснат във вода за 4-5 часа и може да се ядат. На вкус са като сурови семки, но леко горчат. Богати са на протеини, аминокиселини и минерали.

Кълнове от леща

Протеините и желязото, които съдържат, помагат при умора и анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин В. В покълналите зърна от леща има и витамин РР, който подпомага клетъчните процеси. Тези кълнове са идеални за жените в менопауза, защото стимулират синтеза на женски хормони.

Подсилват имунната система, тъй като са богати на белтъчини. Понижават нивото на кръвната захар. Имат диуретично и антимикробно действие.

Покълнала червена ряпа действа отхранващо, унищожава микробите и помага срещу възпаления. Подходяща е при атеросклероза, язва, гъбички, бъбречни и жлъчни камъни и чернодробни проблеми.

Кълнове от бадеми

Техните кълнове съдържат до 60% масла с незаменими аминокиселини. Укрепват зрението и помагат при главоболие. По-сладки са от самите бадеми. Може да се съчетаят със сушени плодове и да залъгват апетита между храненията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *