Какви са ползите за здравето от домашната лимонада?

Алкални и халогенни са елементите съответно в най-лявата и най-дясната колонка в таблицата на Менделеев

лимонада Те се съединяват в основи и киселини.

За голяма изненада най-алкален е лимонът, който е кисел. Но при преработката в организма той повишава рН. Сокът му, но и кората подобряват баланса. Неслучайно Петър Димков препоръчва чаша топла вода с лимон сутрин на гладно.

Содата за хляб също повишава алкалността. Но тя се взема от време на време или за 10-14 дни, защото ще възпали стомашната лигавица. Така че старата рецепта за домашна лимонада – сок от един лимон с равна чаена лъжичка сода в чаша вода и лъжица мед – влияе изключително добре.

Много високо рН има магданозът и е добре да подправя всяко ядене. Той прочиства черния дроб и подпомага работата му. А от него много зависи и дали рН е неутрално, киселинно или алкално. Хора с увреден черен дроб или с хепатит имат ниско рН.

Висока алкалност имат предимно зеленчуците и някои плодове. Най-добри са бананите, целината, спанакът, авокадото. Следват ябълки, кайсии, диня череши, царевица, грейпфрут, марули, манго, кълнове. Всички фрешове са алкални. Неузрелите плодове обаче не са в тая група.

Най-силно киселинни са месата и млечните продукти, като най-близо до неутралното рН имат рибите и пилетата. Нездравословни са сладкишите, тортите и захарта. Киселинни са и алкохолът, кафето, цигарите, газираните напитки. Кока-колата има рН 2,5, което е изключително ниско.

За поддържане на здравословни нива на рН е хубаво 60-80% от храната да са алкални. Например няма лошо от обяд с пържола, но с голяма салата, овкусена със зехтин, лимон и магданоз.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *