ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Исоп

Hyssopus officinalis Lamiaceae (сем. Устоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цъфтящите съцветия, листата

Отглеждане

Лечебният исоп е устойчиво, вечнозелено многогодишно растение, полухраст, стигащ на височина 60 см. От основата му се развиват множество разклонени стъбла, а листата му са дребни и издължени и излизат на снопове откъм стъблото. През лятото се образуват дълги и тънки съцветия от тъмносини цветове, богати на нектар и разположени само от едната страна на стъблото. Растението е атрактивно, устойчиво на засушаване и непретенциозно. Можете да го засадите и като нисък плет.

Сортове и видове:

Съществува и разновидност с бели цветове, Н. officinalis f. „albus“, и такъв с розови – „Rosea“.

Скалният исоп (Н. officinalis subsp. aristatus) е дребен и компактен вид с пурпурно-сини цветове, подходящ за плетове и бордюри.

Местоположение – Исопът се нуждае от слънце и добре дренирана почва, която може да е бедна и камениста.

Размножаване – Извършва се лесно чрез семена, засети през пролетта. Можете да го направите и чрез резници, взети през пролетта или през есента. Исопът изисква минимално разстояние от 60 см между растенията, което се намалява наполовина, ако ще го използвате като плет.

Грижи – Леко подкастряйте растенията след цъфтеж и повторно през пролетта.

Болести и вредители – Исопът е непретенциозен. Често се засажда като капан за белите зелеви пеперуди и като съпътстващо растение за гроздето.

Събиране и съхранение – Събирайте листата, когато ви потрябват, за да ги използвате пресни, или ги изсушете далеч от слънчева светлина и ги съхранявайте в херметически затварящи се кутии. Когато започне цъфтежът, съберете съцветията, за да ги ползвате пресни или сушени.

Употреба в медицината

Hyssopus officinalis. Използвани части: надземните. Растението притежава медицински свойства. Облекчава проблеми с респираторния тракт и действа антибактериално и антивирусно, като подпомага лечението на катар и висока температура. Често се предписва при настинка, грип, възпалено гърло, треска, бронхит и кашлица.

Билката успокоява нервната система и намалява тревожността. Използва се при нередовна менструация, особено ако причината са напрежение и стрес. Съвременни проучвания доказват, че е възможно локалното й приложение при херпесни инфекции.

За безопасната и правилна употреба на лечебния исоп се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако не е указано друго.

Любопитно:

Исопът се отглежда поради много причини: красив е, привлича пчели и пеперуди, прилага се в медицината и се ползва в готварството. Билката е позната от библейски времена – приписвали й пречистващи свойства и я използвали дори срещу проказа.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *