ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ОМЕПРАЗИД / OMEPRAZID

Съдържа омепразол, захароза, царевично нишесте, натриев нишестен гликолат, натриев лаурилсулфат, повидон, хипромелозен фталат, хипромелоза, манитол, диацетилирани моноглицериди, талк, оцветители

omeprazidПредназначение

ОМЕПРАЗИД е антиацидно лекарствено средство, чийто прием регулира отделянето на солна киселина в състава на стомашните сокове. Препоръчва се при гастроезофагиален рефлукс с неприятни симптоми като киселини и болка зад гръдната кост. Предотвратява язви в стомашно-чревния тракт, включително провокирани от продължително лечение с нестероидни противовъзпалителни продукти.

Как се приема

Капсулите ОМЕПРАЗИД се поглъщат цели, с вода. Не нарушавайте целостта на капсулите; не превишавайте стандартната доза от 20 мг (една капсула) дневно. Препоръчително е капсулата да се приема по едно и също време, преди хранене. Обикновено за постигане на оздравителен ефект е достатъчно двуседмично лечение. При липса на подобрение обсъдете проблема с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ОМЕПРАЗИД може да е причина за реакции на свръхчувствителност от рода на сърбеж и обриви по кожата, уртикария, оток на лицето, затруднено преглъщане, задух, хрипове, повишение или понижение на температурата, замайване, възпаление на част от кръвоносните съдове.

Най-често смущенията се проявяват в стомашно-чревния тракт: стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, диария или запек – тези симптоми изчезват при прекратяване на лечението.

При по-продължителен прием могат да се установят промени в кръвната картина; съобщавано е за отклонения във функционирането на бъбреците и черния дроб.

Има данни за оплаквания от пресъхване на устата, възпаление на лигавиците в носа и устната кухина, промяна на оцветяването им до кафяво, поява на гъбички.
Регистрирани са зрителни и слухови смущения, болки в мускулите и ставите, сънливост и слабост, главоболие, загуба на ориентация и халюцинации. При пациенти в напреднала възраст могат да се развият депресивни състояния.

Кога НЕ БИВА да се приема

ОМЕПРАЗИД не бива да се прилага при потребители с алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не е предназначен за лечение на деца.

Не прилагайте при пациенти с тежки чернодробни увреждания.

Не се допуска за лечение на пациенти със злокачествени образувания в стомашно-чревния тракт.

Взаимодействие с други медикаменти

За да се изключи взаимното влияние на ОМЕПРАЗИД и други лекарствени продукти, медикаментът трябва да се приема с 30-минутна пауза преди или след тях. Особено внимание е необходимо в случаите, когато киселинността на стомашните сокове е решаваща за успешното усвояване на лекарствените компоненти. Последното е важно с оглед на специфичното действие на ОМЕПРАЗИД, който редуцира киселинното съдържание на стомашните сокове.

Усреднена цена в аптеките – 5.50 лв за опаковка от 14 капсули х 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *