ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Красимир Балъков: Лекувам се с инхалации с лайка

Г-н Балъков, останаха ли ви от футбола някакви травми?

Или съм роден под щастлива звезда, или всичко, което съм правил, е толкова правилно и здравословно, че съм един от малкото футболисти без операции в кариерата си. Имал съм контузии, които са нормални за този спорт, но нищо сериозно. Благодаря на Господ, че е така.

Какви лекари са се грижели за вас по време на футболната ви кариера?

В чуждестранните отбори, в които съм играл, съм разчитал на доста добри специалисти – спортни лекари. Тази сфера е много по-различна от това, което прави обикновен ортопед, хирург или друг лекар. Защото един професионален състезател трябва да бъде много по-бързо възстановен от контузия, отколкото нормален човек. Имах късмета да попадна на много добри специалисти и в „Спортинг” – Лисабон, и в „Щутгарт”. Например един грип при футболист не може да се лекува с антибиотик за десет дни. Ако гълтам антибиотик 10 дни, после трябва 5 дни да почивам. Това е прекалено много време за професионалния спорт. При нас се krasimir balakovизползват такива лекарства, които те вдигат на крака от 3 до 5 дни, за да може да влезеш бързо в тренировъчния процес.

Всичко се лекува по бързия метод, освен ако не е някакво тежко заболяване. Ако е контузия, хората ходят да се лекуват по 15 дни в Павел баня. Разбира се, че е много здравословно, но футболист трудно може да си го позволи. При нас има други методи, чрез които получаваме същия ефект за по-кратко време. Това е спортната медицина, за разлика от нормалната. Всяка година излизат нови апарати за по-бързо възстановяване, специфични за спортната медицина. Вече ги има и в България.

А сега здрав ли сте? Когато се събудите сутрин, нещо боли ли ви?

Много мои колеги се оплакват. Но аз, като се събудя, нямам никакви болки нито в кръста, нито в краката. Надявам се да бъде така и занапред. Може би е генетично, а може би е от начина ми на живот и, разбира се, късмет.

Никога ли не сте лежали в болница през живота си?

Лежал съм в болница, само когато бях малък, в 5-и-6-и клас. Получих някакви пристъпи на задух. Ама излезе, че нямам такова заболяване. Това ме накара да се занимавам сериозно със спорт. Докторите ме посъветваха да тренирам и така станах футболист.

Ходите ли на профилактични прегледи?

Да. Има някакви принципи, които съм научил в Германия, където живея от 20 години. Кръвни тестове правя всяка година по веднъж. На 5 години трябва да се правят основните профилактични прегледи – на дебело черво, стомах и т.н. Те са в пакет и ги правя редовно. Когато мина 50-те, ще започна да ги правя по-често.

Имате ли личен лекар в Германия? Каква е системата там?

В Германия всяко семейство, всеки човек се води към практиката на някой лекар. И ако той не може да се справи с твоя здравословен проблем, те насочва към друг специалист. При мен нещата стоят различно. Защото благодарение на спорта имам много контакти с лекари-специалисти и зная къде да отида.

Ако направите сравнение между българското и германското здравеопазване, какво ви прави впечатление?

В България, както във всяка област, има и такива доктори, има и онакива. Много често е въпрос на късмет на кои ще попаднеш. Тук цялата система е объркана. Най-големият екран на българската медицина е икономиката, самата държава. Всичко върви заедно, ръка за ръка. Дори българският спорт, футболът, с който в момента се занимавам. Ако нямаме силна държава, добри ръководители и желание да се променяме, трудно ще ни се промени и медицината.

Тук искали ли са ви нерегламентирано пари за прегледи?

Не. Може би, защото имам такъв авторитет, че даже не са ми вземали пари. Когато е ставало въпрос за прегледи на майка ми или на баща ми, за здравето им съм готов да дам всичко. Но винаги докторите, с които съм имал контакт, са били много коректни и не са вземали повече от това, което трябва да получат. По принцип не съм се сблъсквал с лоши лекари тук. Но приятели са ми казвали за такива случаи и знам, че не може всички доктори да са перфектни. Хората правят и грешки понякога. Но както във всяка друга професия, самите те загубват интерес и мотивация да работят добре заради грешките на държавната ни политика, на самата система.

Какво лично вие правите, за да сте здрав?

Имал съм уникалното щастие да се занимавам много години със спорт, макар че казват „професионалният спорт е морт“. Разбира се, има и негативни страни, но аз не съм ги усетил. След футболната си кариера започнах постепенно, година след година да намалявам натоварванията, които съм имал като състезател, и да влизам в нормалния начин на живот. Защото при спортистите е съвсем друг метаболизмът, и сърцето е по-голямо -изтласква много повече кръв, отколкото нормално сърце. Не трябва да се спира изведнъж. Иначе качваш килограми, не се чувстваш комфортно и може много по-бързо и повече болести да те сполетят, отколкото при човек, който не е професионален спортист.

Вие не качихте килограми, доколкото виждам.

Не. Имам един, максимум два килограма повече, отколкото когато играех футбол. Почти всеки ден имам някаква физическа активност или по 3-4 пъти на седмица. Много държа на силата и затова поддържам тонус на мускулните групи. Държа и на издръжливостта. Повече от 20 години съм бил професионален спортист и трябва да бягам по 40-50 минути три пъти в седмицата, за да поддържам това физическо състояние, при което се чувствам комфортно. Заниманията ми са по различно време, зависи от треньорската ми програма. Много често след като завърша тренировката на моите футболисти, и самият аз тренирам.

Как се храните?

Нямам някакъв режим. Опитвам се в седмицата само един път да се храня с месо, да не прекалявам с него, както и с въглехидратите. Затова не ям всеки ден спагети и такива неща. Гледам всичко да е уравновесено, но без диети. Като тренирам почти всеки ден, изразходвам енергия и съответно трябва да я поема отново.

Едно време майка ви лекувала ли ви е с бабини илачи?

Аз и до ден-днешен се лекувам понякога по бабешки. Например при настинка не вземам веднага антибиотик, а се лекувам с чайове, с инхалации с лайка. Това са напълно практични неща от едно време, но действат.

Не пиете ли хапчета?

Само минерали, соли, витамини. Най-много да изпия аспирин с витамин С, когато се почувствам зле. Обаче ако дойде време да се пият антибиотици, човек трябва да ги приема. Но избягвам антибиотиците.

Кой ви създаде тази здравна култура?

Аз лично съм си я градил с годините. Винаги съм бил любопитен и съм гледал да взема позитивното от хората, които срещам. В Германия съм научил много, а тя е все пак от водещите страни в медицината и във всяко едно отношение. Чел съм литература, а и от собствен опит. Чувствам се комфортно, чувствам се добре, следователно моите принципи на здравословен живот действат.

Източник: в. „Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *