ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дебелец

Sempervivum tectorum Crassulaceae (сем. Дебелецови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Семпервивум, дебела мара

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата

Отглеждане

Дебелецът е устойчиво почвопокривно растение от планинските райони на Южна Европа. Има розетки от дебели, месести, завършващи с бодли листа, които често стават пурпурни в края, особено след дълги периоди на засушаване. През лятото розетките образуват единично изправено стъбло с височина 20-30 см, носещо съцветие от розови звездовидни цветове. След като прецъфти, листната розетка умира, но предварително е образувала няколко издънки. Растението е подходящо за саксии и плитки сандъчета, защото не е капризно, понася дълги периоди на засушаване и липсата на грижи. Освен това расте в пукнатини и закътани ъгълчета, където не виреят други растения – по стени, калдъръми и дори по керемидите на покривите.

Сортове и видове:

Съществуват над 40 вида дебелец и много разновидности, но само S. tectorum и неговите сортове са подходящи за медицински цели. Те включват „Nigrum“ с кестеняви листа по краищата; „Red Flush“ с червеникавозелени листа и „Sunset“ с оранжево-червени листа.

Местоположение – Дебелецът изисква добре дренирана към суха, неутрална към алкална почва и място изцяло на слънце.

Размножаване – Отделете дребните розетки и ги засадете в саксия през пролетта или лятото. Подсигурете им и част от столон, за да ги придържа в компоста, или ги засадете в пукнатини. Притиснете ги с камък или ги обградете с мъх, докато се развият.

Грижи – Пресаждайте растенията в саксии на всеки 2-3 години или когато станат прекалено нагъсто. Не ги поливайте прекомерно.

Болести и вредители – Преполиването им причинява гниене.

Събиране и съхранение – Режете листата, когато ви потрябват, за да ги използвате пресни, тъй като не могат да се сушат.

Употреба в медицината

Sempervivum tectorum. Използвани части: листата. Месестите листа на дебелеца са богати на танини и клей. Клеят има охлаждащ и успокояващ ефект, а танините са с адстрингентни свойства и стягат тъканите, което е полезно при кървене и подпомага заздравяването. Добре е да разполагате с растението при нужда – за порязвания, охлузвания, ужилвания, изгаряния, включително и от слънцето. Разполовеното листо се слага директно върху увредената кожа или при по-големи участъци се прилагат няколко листа, намачкани и направени на лапа.

В народната медицина билката се употребява като средство за премахване на брадавици и кокоши тръни и за успокояване на кожни проблеми като херпес зостер и трихофития. Дебелецът не се приема вътрешно!

За безопасната и правилна употреба се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако не е назначено от специалист.

Любопитно:

Дебелецът е домашно растение. В Древен Рим го отглеждали в урни извън къщите. А императорът на Свещената Римска империя Карл Велики наредил да се засади по покривите на всички къщи, за да ги предпазва от гръмотевици.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Дебелец

  1. Ина каза:

    Дядо ми, лека му пръст го наричаше ушник, много помага при инфекции на ушите, като малка, когато не ми помагаха лекарствата които лекаря предпише, от това ми минаваше. Цялото семейство го ползваме и сме доволни. Даже не знаех, че се ползва за друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *