ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вратига

Tanacetum vulgaresyn. Chrysanthemum vulgare Asteraceae (сем. Сложноцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Надземните части

Отглеждане

Обикновената вратига е устойчиво многогодишно растение с ризоми, стигащо на височина до 1,2 м, с интересни листа. Съществуват различни хемотипи с аромат на розмарин, камфор, евкалипт или хризантема. Растението образува дълготрайни златисти цветове, събрани в съцветия кошнички, които могат да се сушат. Единственият недостатък за отглеждането му е фактът, че завзема пространството.

Сортове и видове:

Вратигата с папратовидни листа или къдрава вратига (Т. vulgare var. crispum) е по-компактна, с красиво нарязани листа. „Isla Gold“ е сорт с яркожълти листа, а при „Silver Lace“ те са красиво изпъстрени с бяло.

Растения, които са сродни на обикновената вратига, включват: пиретрум (Т. cinerariifolium syn. Pyrethrum cinerariifolium) със свойствата на инсектицид, дребно растение с перести листа и бели едри съцветия; калоферче (Г. balsamita), образуващо съцветия от бели кошнички и сребристозелени листа с аромат на мента; камфоровото растение Т. balsamita subsp. tomentosum, което прилича по външен вид на калоферчето, но листата му са с аромат на камфор.

Местоположение – Всички описани видове от рода Tanacetum предпочитат добре дренирана почва и слънце.

Размножаване – Само видовете се размножават чрез семена, иначе опитайте с разделяне на ризомите или чрез резници от основата, взети през пролетта. Възможно е получаването на нови растения през лятото чрез полузрели резници.

Грижи – Растението е доста инвазивно, затова е важно да контролирате разпространението на ризомите.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте листата по време на цъфтеж за сушене или за добив на етерично масло.

Употреба в медицината

Tanacetum vulgare. Използвани части: надземните. Обикновената вратига се е употребявала като лек за чревни паразити. Днес рядко се прилага за медицински цели, понеже етеричното й масло съдържа туйон, който може да е токсичен. Той стимулира матката и създава сериозни странични ефекти при бременност или при опити за зачеване. Не използвайте растението или етеричното му масло, ако сте бременна или кърмите.

Употреба в дома

Билката е естествен репелент против насекоми и се отглежда навън в саксии, за да отблъсква мухите и комарите. На открито разпръснете сушеното растение около убежището на домашния ви любимец и там, където желаете да спрете мравките, молците и бълхите.

Силен чай, напръскан върху килима, се справя с бълхите, но не го пръскайте директно върху кучето или котката или в леглото им. Освен това избягвайте да ползвате вратигата при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

Ситно накълцаните листа се използват за овкусяването на много английски ястия, поднасяни на Великден – например сладки, пудинги и дори вид крем карамел.

Любопитно:

Много горчива билка с инсектицидни свойства, вратигата имала две коренно различни приложения през Средновековието. Тя се слагала в ястията като символ за покаяние за греховете в дните от Великден до Петдесетница и се ползвала за застилане на подовете, преди да се наложат килимите.

Калоферчето се е наричало „библейско растение“, защото се е използвало да отбелязва в Библията до коя страница е прочетена. Ментовият му аромат бил особено подходящ с ободряващите си свойства по време на дългите неделни служби. Името „Tanacetum“ произхожда от гръцкото „athanasia“ („безсмъртие“) и в Древна Гърция преди да погребат мъртъвците, ги обвивали с листата на билката, за да съхранят тялото и да отблъснат насекомите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *